Norge: Ja til homovielser

Den norske folkekirkes ledere er på demokratisk vis idag mandag blevet enige om at tillade to personer af samme køn at blive gift i kirken.
Foto © : William Hamon/Flickr Creative Commons
Skrevet af Inge S. Rasmussen
11. april 2016 13:28

Således stemte 88 af de 115 delegerede på Kirkerådets generalforsamling for at udarbejde et nyt vielsesritual for to personer af samme køn, så også homoseksuelle kan blive viet i kirken.

Vielsesritualet bliver formelt vedtaget på Kirkemødets generalforsamling i januar 2017. Kirkemødet er den norske kirkes øverste organ.

Læs også Norge på vej mod homovielser i kirken

- Et flertal i Kirkemødet mener, at der i tillæg til de nuværende ritualer for ægteskab og forbøn for indgået ægteskab mellem kvinde og mand må udarbejdes tilsvarende ritualer, som inkluderer par af samme køn, og som kan bruges over for alle par, lyder det i de papirer, som Kirkemødet har drøftet i weekenden.

Forslaget havde på forhånd opbakning fra 15 af de 23 medlemmer af den komité, der har arbejdet med spørgsmålet.

Læs også Qulaarpaa Homoseksualitet - fra fordømmelse til accept

Komitéens øvrige otte medlemmer har derimod foreslået, at spørgsmålet om homovielser undersøges grundigere.

Mindretallet har ønsket et særligt fokus på, hvad det eventuelt kan have af konsekvenser for børns situation og rettigheder samt for kirkens teologi om familien.

I foråret 2014 sagde Kirkemødet nej til at vie homoseksuelle par, men efter kirkevalget i efteråret er der ændret i sammensætningen, så der nu er flertal for det.

Læs også VEDTAGET Ja til homovielser og nej til at slå børn