Nordligt forskningsinitiativ ved vejs ende

Den største tværgående forskningsindsats, som Nationalmuseet i Danmark nogensinde har søsat, holder disse dage afsluttende konference.
Skrevet af Martine Lind Krebs
28. november 2012 06:30

Her til morgen er omkring 100 forskere fra hele Norden samlet på Nationalmuseet, for at i løbet af de næste dage høre de forskellige forskningsresultater blive fremlagt.

Forskningsinitiativet kaldes "Nordlige Verdener" og omfatter mere end 30 forskningsprojekter, heraf er en stor del af dem med udgangspunkt i Grønland.

Nordlige Verdener blev startet i 2009 - finansieret hovedsagligt af Augustinus Fonden. Forskerne har forsøgt at gøre os klogere på forholdet mellem menneske og natur gennem de sidste 15.000 år i Norden. Kulminerende med i dag, hvor klimaforandringerne ændrer vilkårene for alle mennesker.

Blandt projekterne er så forskellige emner som konstruktionen af arktiske skinddragter, kampene på vejrstationerne i Østgrønland under 2. Verdenskrig og nordboernes runeinskriptioner.

Her på Radioavisen har vi allerede fortalt om en lille del af de resultaterne, som forskerne fra Nordlige Verdener er kommet frem til. Og i de kommende dage vil I kunne høre om flere, da vi har en reporter på plads ved konferencen på Nationalmuseet.