Nordkommunen: Borgmester indrømmer svingdørstilstande på direktørgangen

Borgmesteren i nordkommunen indrømmer i sin nytårstale, at kommunen har været igennem en turbulent tid, hvor der har været stor udskiftning i chefgruppen.
Skrevet af Kathrine Kruse
03. januar 2020 07:17

Reorganiseringen af administrationen af nordkommunen med et areal på 522.700 kvadratkilometer og med en befolkning på 10.522 personer fordelt på fire byer og 23 bygder har ikke været let.

Det indrømmer borgmesteren i Avannaata Kommunia, Palle Jerimiassen (S), i sin nytårstale.

LÆS OGSÅ Efter fire måneder: Kommunaldirektøren i Avannaata Kommunia er fratrådt

- Især efter etablering af den nye kommune har vi været igennem en turbulent tid, hvor der har været stor udskiftning i chefgruppen, siger han og fortsætter:

- Disse forhold er uundgåelige og sket under kommunens forandringsproces, hvor en reorganisering og søgen efter en ny optimal organisering har fundet sted. Vi har lært af processen. Kommunalbestyrelsen har under denne proces fastholdt sine fælles målsætninger.

Yderdistrikterne bliver syltet

Men det er ikke kun den ene indrømmelse, som borgmesteren i Avannaata Kommunia kom med til borgerne i kommunen, der er spredt fra Ilimanaq i syd til Siorapaluk i nord. Borgmesteren indrømmer nemlig også, at der ikke har fundet en udvikling sted i alle dele af kommunen.

LÆS OGSÅ Høj byggepris udskyder udvidelse af alderdomshjem i Upernavik

- Især sker udviklingen alt for langsomt i yderdistrikterne. Årsagerne til situationen er blandt andet yderdistrikternes ufremkommelighed og for høje håndværkerpriser, fordi håndværkerne har travlt med opgaver andre steder, og fordi de mangler arbejdskraft, siger han og fortsætter:

- Kommunalbestyrelsen har ellers taget beslutninger om byggerier i yderdistrikterne, men på grund af den ovennævnte situation er opgaverne desværre ikke igangsat. Vi arbejder hårdt på at styrke vores kommune.

Et krydtogtskib med max 1000 passager per dag

Palle Jerimiassen fortæller også, at kommunen arbejder på at etablere et turistselskab. Kommunen, som turisterne strømmer mest til her i landet, har nemlig ikke sådan et.

- Turisterhvervet udvikler sig godt indenfor erhvervssektoren. For at styrke en endnu bedre udvikling indenfor turismen, arbejder vi på at etablere et turistselskab, siger Palle Jerimiassen.

Han siger samtidig, at kommunen er taknemmelig for alle de ankomne krydstogtskibe, men stiller samtidig spørgsmålstegn ved den økonomiske gevinst.

LÆS OGSÅ Bygden Ilimanaq forbereder sig på krydstogtinvasion

- Vi må stile efter en ankomstrytme, som tager hensyn til bæredygtighed. Jeg er enig med forslaget fra turistrådet i Ilulissat om, at der må ankomme ét krydstogtskib per dag med højst 1000 passager ombord, siger han.

Turisterne skal betale for deres miljøbelastning fra 2020

Og turisterne skal fremover bidrage økonomisk til miljøbelastningen, da kommunen også har omkostninger til dem.

- Det er derfor betænkeligt, at turisternes miljøbelastning kun er et kommunalt økonomisk anliggende.

LÆS OGSÅ Ny tiltag: Socialrådgivere til alle byskoler i Avannaata Kommunia

- Det er nødvendigt, at turisterne bidrager økonomisk til deres miljøbelastning. Unesco i Ilulissat arbejder således på, at turisterne betaler fra 2020, siger han uden dog at komme nærmere ind på, hvordan og hvor meget turisterne fremover skal betale.

Du kan øverst i artiklen gense Palle Jerimiassens nytårstale, hvor han også kommer ind på andre emner som børn, folkeskolen og fiskeri.