Nordiske lande må til pungen

Grønland kan ikke dække omkostningerne til et mere effektivt beredskab i Arktis. Derfor må de nordiske lande til pungen. Sådan lyder budskabet fra Nordisk Råds miljøudvalg , der i disse dage holder holder sommermøde i Ilulissat.
30. juni 2011 12:08

Arktisk Råd vedtog i maj måned på et mødet i Nuuk en Search and Rescue aftale, som skal forbedre sikkerheden til søs i de arktiske farvande. Men det har lange udsigter, før den bliver til virkelighed, siger eksperter på området, og der må handles hurtigere.

- Grønland har ikke kapacitet til at håndtere de store udfordringer med søsikkerhed i Arktis. Derfor må de nordiske lande gå sammen for at sikre beredskabet både i forhold til olieudslip og i forhold til at redde menneskeliv, udtaler Ann Kristine Johansson, formand for Nordisk Råds Miljøudvalg i en pressemeddelelse.

Det er dog ikke alene Nordens ansvar:

- Ansvaret ligger også hos alle de arktiske stater og det bredere internationale samfund samt de kommercielle aktører, som i voksende grad udnytter de nye muligheder for søfart i de Grønlandske og arktiske farvand, siger Ann Kristine Johansson.

Hun understreger også, hvor vigtigt det er at arbejde med forebyggelse:

- Man kan ikke forvente samme kapacitet og muligheder for redning i et område som det Arktiske. Derfor må vi satse langt mere på forebyggelse for at undgå ulykker. Når først ulykken er sket, kan det være svært at gøre noget over så store afstande og i så barsk et klima, siger  Johansson.

Nordisk Råds Miljøudvalg opfordrer de nordiske lande til etablere et fælles overvågningssystem og en nordisk beredskabstjeneste, som allerede foreslået i Stoltenbergrapporten fra 2009 – og herunder lave en redegørelse for, hvordan disse kan finansieres. Udvalget ønsker også en bedre nordisk koordinering i kommende internationale forhandlinger om Arktis.

Beredskabschefen i Nordgrønland er glad for aftalen i Arktisk Råd, men mener, at der er langt fra ord til handling.

- Arktisk Råds Search and Rescue aftale er et skridt i den rigtige retning, men der er lang vej fra politiske beslutninger til brandmanden på vagt ude i bygderne, udtaler Henrik Høegh Hansen, beredskabschef i Qaasuitsup kommune.

Grønland mangler nemlig ressourcer og personale til et godt søberedskab.

- Vi mangler fartøjer, som vi kan bruge i beredskabet. Politiet har 4 politikuttere . Og Grønlands Komanndo har to eller tre skibe afhængig af årstiden. Derudover mangler vi specialuddannede brandfolk til at håndtere brande og tilskadekommende på krydstogtskibe, siger Johan Høegh Hansen.

Der mangler også regler for søfart i grønlandske farvande:

-  Som det er nu,  er der kun udstedt nogle retningslinjer, og dem er man ikke tvunget til at følge, men det er man med regler. Det er selvfølgelig en balancegang, for hvis vi udsteder for mange regler, forhindrer vi jo, at der kommer krydstogtsskibe til Grønland . Derfor er det noget, som må opvejes på politisk niveau, om man vil have penge eller sikkerhed, siger Johan Høegh Hansen.