Nordatlantiske slægtninge fejrer løsrivelsen fra Danmark

I dag fejrer Island 75 års uafhængighed af kolonimagten Danmark, og det bliver markeret med flagmarch, bal og balloner.
Foto © : Daniel Incandela/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ritzau
17. juni 2019 07:55

Island blev uafhængig af Danmark 17. juni 1944, og det er en nationaldag, som har ændret sig siden begyndelsen. Det fortæller islandske Gottskálk Jensson, der er lektor ved Københavns Universitet.

- At Island blev til en republik, var jo en drøm, som man havde haft i lang tid. Selvstændighed for Island er en enormt vigtig sag, men den tunge, nationalistiske stemning, som var der i  begyndelsen, er der ikke længere, siger lektoren og fortsætter:

- I dag er der festligheder for børn og bal om aftenen. Familier kalder dagen for ballondagen, og selvfølgelig marcherer man også med flag. Men det er i høj grad børnenes og de unge dag, siger han.

I 1800-tallet var den islandske nationalistiske bevægelse ledet af Jón Sigurðsson, og Nationaldagen er placeret på samme dag som hans fødselsdag.

Opgøret med nationalismen tog for alvor fart i 1980'erne, og nationalismen er altså i dag trådt i baggrunden, og det er der en god grund til, mener lektor Gottskálk Jensson.

- Det skyldes nok både det opgør, man har taget, og at man ikke fornemmer nogen trussel mod islandsk selvstændighed længere, siger han.

De første skridt til selvstændighed blev taget allerede i 1918, da Island fik status som suveræn stat - dog fortsat i personalunion med Danmark.

Og i 1944 besluttede Island at ophæve personalunionen og udråbe republikken Island.

Historiker og museumsleder Søren Mentz, der har skrevet flere bøger om sagaøen, mener fortsat, at dagen har en vis betydning i Island.

- Unge nationer har en større historiebevidsthed, og man husker sine mærkedage mere intenst, end man gør i Danmark, siger han.