Foto: Daniel Incandela/Flickr Creative Commons

Nordatlantiske slægtninge fejrer løsrivelsen fra Danmark

I dag fejrer Island 75 års uafhængighed af kolonimagten Danmark, og det bliver markeret med flagmarch, bal og balloner.

Island blev uafhængig af Danmark 17. juni 1944, og det er en nationaldag, som har ændret sig siden begyndelsen. Det fortæller islandske Gottskálk Jensson, der er lektor ved Københavns Universitet.

- At Island blev til en republik, var jo en drøm, som man havde haft i lang tid. Selvstændighed for Island er en enormt vigtig sag, men den tunge, nationalistiske stemning, som var der i  begyndelsen, er der ikke længere, siger lektoren og fortsætter:

- I dag er der festligheder for børn og bal om aftenen. Familier kalder dagen for ballondagen, og selvfølgelig marcherer man også med flag. Men det er i høj grad børnenes og de unge dag, siger han.

I 1800-tallet var den islandske nationalistiske bevægelse ledet af Jón Sigurðsson, og Nationaldagen er placeret på samme dag som hans fødselsdag.

Opgøret med nationalismen tog for alvor fart i 1980'erne, og nationalismen er altså i dag trådt i baggrunden, og det er der en god grund til, mener lektor Gottskálk Jensson.

- Det skyldes nok både det opgør, man har taget, og at man ikke fornemmer nogen trussel mod islandsk selvstændighed længere, siger han.

De første skridt til selvstændighed blev taget allerede i 1918, da Island fik status som suveræn stat - dog fortsat i personalunion med Danmark.

Og i 1944 besluttede Island at ophæve personalunionen og udråbe republikken Island.

Historiker og museumsleder Søren Mentz, der har skrevet flere bøger om sagaøen, mener fortsat, at dagen har en vis betydning i Island.

- Unge nationer har en større historiebevidsthed, og man husker sine mærkedage mere intenst, end man gør i Danmark, siger han.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt