Nobel-modtager tilegner fredsprisen hele Colombia

Nobelprismodtageren Juan Manuel Santos siger, at freden i Colombia er det vigtigste for ham, ikke fredsprisen.
Foto © : Center for American Progress/flickr.com
Skrevet af Ritzau
10. december 2016 12:19
Versionist Jaaku Lyberth

Hvis nogen for år tilbage havde fortalt Juan Manuel Santos, der er præsident i Colombia, at han ville få Nobels fredspris, ville han ikke have troet det.

Det fortalte sydamerikaneren lørdag i en passioneret tale på sit spanske modersmål på Oslo Rådhus i forbindelse med overrækkelsen af prisen.

- For bare seks år siden turde vi colombianere ikke at forestille os enden på en krig, vi havde lidt under i et halvt århundrede, sagde Santos.

Det lykkedes imidlertid at opnå en fredsaftale med oprørsbevægelsen Farc, og det er den, som Nobel-komiteen belønner Santos for.

Præsidenten understreger dog, at fredsaftalen ikke er hans fortjeneste alene, og at fredsprisen i virkeligheden er sekundær.

- Den virkelige pris er freden i Colombia. Og freden tilhører ikke præsidenten eller regeringen, men alle colombianere, sagde Juan Manuel Santos videre ved Nobel-højtideligheden i Oslo, hvor blandt andet det norske konge- og kronprinsepar deltog.

Derimod var der ingen repræsentanter for Farc til stede, men Santos forsømte ikke at takke oprørernes forhandlere for deres fredsindsats, mod og målrettethed.

Fredsaftalen med Farc blev i første omgang forkastet ved en folkeafstemning, men blev siden genforhandlet og vedtaget i kongressen tidligere på måneden.

Det skønnes, at mere end 200.000 mennesker har mistet livet som følge af borgerkrigen i Colombia.

Og selv om fredsaftalen endnu er meget ung, tillægger Juan Manuel Santos den stor historisk værdi.

- Vi kan nu sige, at der er fred i hele Amerika - fra Alaska til Patagonien, sagde han i sin tale.

Nobelpriserne i medicin, kemi, biologi og litteratur tildeles senere på lørdagen ved en ceremoni i Stockholm.

    /ritzau/