VIDEO Nivi vil sikre undervisning for ordblinde

Knud Rasmussenip Højskolia i Sisimiut meddelte i weekenden, at de er blevet nødsaget til at stoppe undervisningen for ordblinde, på grund af dårlig økonomi. Og det er en alvorlig sag, mener naalakkersuisoq for uddannelse Nivi Olsen.

- Når behovet er så stort, som det ser ud til, så synes jeg, at det er ærgeligt, at vi ikke kan varetage det behov for at hjælpe dem, der har svært ved at læse. Derfor synes jeg, at det er en rigtig god sag, for at drøfte hvordan vi kan løse problemet optimalt, siger Nivi Olsen.

Og det er sket, på grund af dårlig økonomi og mangel på undervisningsmaterialer.

Læs også Ingen undervisning til ordblinde i Sisimiut

- Vi er i en meget trang situation, og det har vi været de sidste par år, siger leder af Knud Rasmussenip Højskolia Lise Lennert Olsen.

 

Højskolen ramt af skimmelsvamp

Samtidig er en del af højskolen ramt af skimmelsvamp. Det betyder en lukning af over halvelen af de omkring 50 soveværelser, der ellers skulle være til rådighed for elever fra hele Grønland.

Dårligt nyt for højskolen, som dog stadigt modtager seks millioner i tilskud fra finansloven. Selvstyret betaler nemlig godt 300.000 kroner pr. elev om året. Et tilskud som altså falder i takt med, at antallet af elever skæres ned.

Læs også Der skal laves handlingsplaner for at hjælpe ordblinde

Dette har været med til stoppe samtlige undervisningsforløb, herunder specialkurser for ordblinde. Det er til trods for den store efterspørgsel. Alene i år har der været 49 ansøgninger.

Herudover modtager skolen penge fra kommunerne og eleverne. På trods af støtten, formår højskolen dog ikke at få pengene til at slå til, og derfor har højskolens bestyrelse anmodet Selvstyret om lov til hæve elevbetalingen fra 400 kroner om ugen til 2,500 kroner om ugen.
Men, Selvstyret ser hellere en anden løsning.

- Der er visse regler, der skal overholdes. I det her tilfælde skal vi drøfte en løsning, der hedder, at kommunerne kan ordne en løsning på, at en brugerbetaling kan gennemføres, hvor kommunerne betaler en del af det, siger naalakkersuisoq for uddannelse Nivi Olsen.

Læs også VIDEO Nu kan du få læst hjemmesider op på grønlandsk

Hun forklarer, at hun nu vil i dialog med kommunerne for at finde en løsning, som sikrer at behovet bliver dækket.

- Derfra vil jeg komme i dialog med kommunerne om, hvad for en løsning der er bedst. Det skal give dem der har behov for hjælp en chance, fortæller Nivi Olsen.
Direktør for skoleforvaltning i Kommuneqarfik Sermersooq mener hellere ikke, at kommunerne bør betale yderligere til højskolen, men istedet finde en anden løsning på at arbejde med ordblindhed.

- Vi er nødt til at samles med folk, der ved noget om ordblindhed, Inerisaavik også dem med kompetencer fra Sisimiut, og snakke om hvordan vi laver et godt tilbud for ordblinde, siger direktrør for skoleforvaltning i Kommuneqarfik Sermersooq Søren Valbak.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt