Nivi Olsen: Jeg har samlet kræfter til denne efterårssamling

Inatsisartut slog i dag dørene op for efterårssamlingen. KNR mødte en flok spændte politikere, inden de gik i procession til den traditionsrige gudstjeneste.
Efterårssamlingen bør handle politik i stedet for skandalesager, mener Samarbejdspartiets Tillie Martinussen.  Foto © : KNR / Malik Brøns
25. september 2020 17:11

Da klokken var 11 i formiddags, ringede formanden for Inatsisartut Vivian Motzfeldt, med klokken til efterårssamlingen. 

Forårssamlingen blev amputeret på grund af corona, og det var 31 forventningsfulde politikere, som KNR mødte fra morgenstunden ved Hans Egedes Hus i Nuuk, inden de gik samlet til gudstjeneste i Annaassisitta Oqaluffia, Vor Frelsers Kirke. 

Den genvalgte formand for Inatsisartut, Vivian Motzfeldt fra Siumut, gik forrest sammen med formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (Siumut). 

LÆS OGSÅ Forsker om efterårssamlingen: Finanslov, isbjørne og Nuugaatsiaq skal du holde øje med

For hende er dagen i dag ganske særlig. 

Efterårssamling 2020 

 

Efterårssamlingen i Inatsisartut starter fredag den 25. september klokken 11.00 og varer frem til den 25. november.

 

Derefter holder Inatsisartut en pause og fortsætter med en vintersamling 2021, der starter den 16. februar og slutter den 2. marts.

 

Der bliver mange forslag, som skal behandles til efterårssamlingen.

 

56 nye punkter fra medlemmerne af Inatsisartut og 32 nye punkter fra Naalakkersuisut skal behandles.

- Efterårssamlingen er altid dejlig og sjov. Dagen i dag er højtidelig, og jeg synes, at traditionen er flot. På den måde viser vi, at demokratiet i høj grad lever, siger hun til KNR.

Og selv om hun er en særdeles erfaren politiker, er det en dag, som hun kan mærke i kroppen. 

- Jeg glæder mig altid til denne dag, siger hun.

Mørke skyer i horisonten

Det gør Nivi Olsen også. Hun er Demokraternes tidligere fungerende formand, men i foråret blev hun afløst af Jens Frederik Nielsen, da Demokraterne trådte ind i koalitionen sammen med Siumut. 

- Jeg har samlet kræfter til samlingen. Det tror jeg også, at de andre har gjort. Det plejer at være hårdt at holde Inatsisartut-møde, og især denne gang regner jeg med, at det bliver hårdt, siger hun.

Hvordan det?

- I løbet af en samling ændrer stemningen sig. Der plejer at være store uenigheder. Jeg synes, at befolkningen er blevet mere aggressiv. Selv om vi har haft store uenigheder og slutter med enighed, så kan befolkningen reagere meget voldsomt alligevel, siger Nivi Olsen.

LÆS OGSÅ Efterårssamling starter med kold luft: To naalakkersuisut er i farezonen

Inuit Ataqatigiits medlem, Mikivsuk Thomassen, glædede sig over at se sine kollegaer igen. 

- Det var sjovt at se hinanden igen, siger han efter gudstjenesten. 

Også formand for Samarbejdspartiet, Tillie Martinussen, holder meget af dagen. For hende lurer der dog mørke skyer i horisonten. 

- Jeg glæder mig altid til at behandle de lovforslag, som kommer. Men jeg synes, at det er ærgerligt, at samlingen bliver overskygget af så mange ting, vi skal tage stilling til – for eksempel i forhold til habilitet, siger hun med hensyn til sagen, hvor Revisionsudvalget har rejst en skarp påtale af Kim Kielsen. 

Sagen handler om, hvorvidt Kim Kielsen, var inhabil, da han var med til at hæve kvoterne for stenbider, samtidig med at han havde lejet sin båd ud til en fisker.

- Det bør handle om befolkningen og ikke så meget om skandalesager. 

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, holdt hans åbningstale, den skal Inatsisartut debattere på mandag.