Foto: Avalak

AVALAK: Nivi Olsen forstår ikke de studerendes forhold

De grønlandske studerende i Danmark føler sig oversete og misforståede af naalakkersuisoq for uddannelse i debatten om ændrede SU-regler.

Formanden for Avalak, Pam Stach, er rystet over udtalelserne fra naalakkersuisoq for uddanelse, Nivi Olsen, om de ændrede SU-planer.

- Vi føler virkelig, at hun ikke anerkender og imødekommer og italesætter de daglige problemer, vi lever med, siger hun til KNR. 

LÆS OGSÅ: Nivi: Grønlandske studerende må følge danske SU-regler

Hos hovedbestyrelsen hos Avalak står man uforstående over for, at Nivi Olsen afviser at bede den danske regering om at lave særlige SU-regler for grønlandske studerende i Danmark, hvis SU-en bliver ændret.

Det vil være at sætte grønlandske studerende i Danmark i en “offerrolle”, mener Nivi Olsen.

AVALAK: Vi har større udfordringer 

Det er et led i regeringens 2025-plan, at Venstre ønsker at omlægge SU’en, så en del af det månedlige beløb bliver til et studielån.

Og selv om det fulde beløb - stipendium og lån lagt sammen - potentielt kan give mere udbetalt hver måned end i dag, vil det ramme grønlandske studerende i Danmark hårdere end de danske studerende, mener man hos AVALAK.

Selv om priserne i Danmark generelt er lavere end i Grønland, er huslejen for fx et kollegieværelse markant højere. Men der har nogle danske studerende en fordel, mener Avalak-formanden.

- En del danske studerende får (økonomisk, red.) opbakning hjemmefra. Og da mange er (grønlandske studerende, red.) førstegangs-akademikere i Grønland, er det ikke ensbetydende med, at vi kan få samme økonomiske opbakning hjemmefra, siger Pam Stach.

Vil have studerendes forhold undersøgt

Selv om nye SU-regler vil gælde umiddelbart for både grønlandske, færøske og danske studerende på SU, bør Naalakkersuisit tage afstanden med i betragtning, mener man hos Avalak.

- Vi kommer reelt til Danmark uden familie, uden venner, uden netværk og uden den opbakning og støtte, som mange andre får (..). Og så har jeg også lyst til at spørge: Er det at være forkælet, når man kun ser sin familie én gang om året? Det synes jeg ikke, at det er.

SU-SATSER

Stipendium: I dag får studerende på videregående uddannelser i Danmark 5.941 kr. før skat / 5.100 kr. efter skat. 
Ifølge regeringens udspil vil det fremover blive 4.573 kr. før skat / 4.300 kr. efter skat

Studielån: Mulig studielån i dag er 3.040 kr. før skat / 3.000 kr. efter skat.
Ifølge regeringens udspil vil studielån fremover blive 4.344 kr. før skat / 4.300 kr. efter skat

I alt (stipendium og studielån lagt sammen) giver det 8.100 kr. efter skat i dag mod 8.600 kr. efter skat med regeringens forslag.

Kilde: Uddannelse- og Forskningsministeriet

Især falder Nivi Olsens udtalelse om, at grønlandske studerende har mulighed for at få refunderet studielån, “som de har brugt på til - jeg ved ikke hvad… computer, iPhones og rejser”, Pam Stach for brystet.

- Det viser en uforstående holdning til, hvilke levevilkår vi reelt har med hensyn til udgifter og økonomi, og fremstiller os som studerende, som får alt foræret og har overflod i økonomien, når realiteten i stedet er, at langt de fleste må tage studiejob ved siden af for at have luft i økonomien. Med et markant større risiko for frafald, siger hun.

Avalak ønsker nu, at der bliver lavet en trivselsundersøgelse blandt de grønlandske studerende i Danmark i samarbejde med uddannelsesdepartementet og De Grønlandske Huse. 

Det skal være med til at overbevise Nivi Olsen om at gribe ind.

- For at få nogle tal og data, om hendes mening og holdning til os egentlig holder vand?

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt