Nikolaj Coster-Waldau: Vi er kun noget i kraft af andre

Havde det ikke været for venskabet, var Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen omkommet i Nordøstgrønland. Nikolaj Coster-Waldau håber, at hans nye film vil bygge broer frem for at grave grøfter.
- Man kan sagtens fortælle den slags historier, uden at man skal ændre den, så den passer til nutidens politiske strømninger. Kunst er jo subjektiv, siger Nikolaj Coster-Waldau. Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
25. februar 2022 09:58

Det er en kold vinterdag.

KNR møder den grønlandsk gifte skuespiller Nikolaj Coster-Waldau i hans hjem i Nuuk.

Iført hjemmesko kommer den verdensberømte Game of Thrones-stjerne ud og åbner døren. Han leder os gennem den smalle gang og ind i køkkenet, der ligger i åben forbindelse med stuen.

En blød sofa står i det ene hjørne, hvor en gammel kabeltrumle i træ udgør sofabordet. Herfra kan man ud ad de kvadratiske vinduer se udsigten udover fjorden med Nordlandet i baggrunden.

Venskabet bliver vejen til overlevelse

Nikolaj Coster-Waldau er i Nuuk for at vise sin nye film ”Against the Ice”, som handler om den danske Alabama-ekspedition, der i 1909 drager til Nordøstgrønland for at gå i fodsporene på de folk, der omkom under Danmark-ekspeditionen.

Samtidig er missionen en gang for alle at afgøre, om USA kan gøre krav på den nordligste del af Grønland.

LÆS OGSÅ Filmpremiere: Coster-Waldau kæmper for sit liv i Grønlands ødemark

Ekspeditionsleder kaptajn Ejnar Mikkelsen og maskinmester Iver Iversen forsvinder dog under slæderejsen og ender med at tilbringe 865 dage alene i den grønlandske ødemark.

Der findes mange dramatiske fortællinger om ekspeditioner i Grønland, alligevel var Nikolaj Coster-Waldau ikke i tvivl om, at Alabama-ekspeditionen er noget særligt.

- Jeg elsker overlevelseshistorier, men den her har noget unikt over sig. Der er noget ved udviklingen i forholdet mellem de to mænd, som var enormt interessant.

- Ejnar Mikkelsen er kaptajn og berømt polarforsker, mens Iver Iversen er en jysk mekaniker, der tilfældigvis kommer med på ekspeditionen. Han har ingen ambition om at være opdagelsesrejsende, men han er nysgerrig, optimist og tænker - Nå ja, det kan jeg da godt prøve, siger Nikolaj Coster-Waldau.

Selvom det er Ejnar Mikkelsen, der på papiret er den stærkeste af de to, så viser det sig alligevel mod slutningen af historien, at han er helt afhængig af den unge og uerfarne Iver Iversen. Iver Iversen har nemlig en mental styrke, der hjælper Ejnar Mikkelsen til at bevare fatningen i takt med, at dage bliver til måneder, og måneder bliver til år, hvor de to mænd lever i total isolation fra resten af verden.

Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR

"Vi havde glædet os sammen, når vi havde noget at glæde os over. Vi havde sukket sammen, når dagene og fremtiden var mørke, vi havde sultet og frosset sammen, og livet havde nu og da stået på spil, men kun én eneste gang havde vi været rigtig uenige og fjendtlige - og det var over pigen på et postkort". Sådan skriver Ejner Mikkelsen i romanen "Farlig Tomandsfærd". Ovenfor ses postkortet med pigen, som førte til Ejner Mikkelsens og Iver Iversens eneste konflik.

- Der er ingen tvivl om, at ingen af dem vil have overlevet uden den anden. Vi lever i en verden, hvor man hurtigt kan sidde i hver sin grøft, men vi er altså stærkere sammen. Det vil vi gerne fortælle med den her film, siger Nikolaj Coster-Waldau.

Hvem er Iver Iversen i dit liv?

- Jeg er meget heldig. Jeg har en familie og venner, og vi er jo ikke noget i kraft af os selv. Vi er noget i kraft af dem, vi er sammen med.

Dengang og nu kæmper USA og Danmark om Grønland

"Against the Ice" foregår i en tid, hvor polarekspeditioner er på sit højeste, og hvor Grønland bliver styret som en dansk koloni.

Skal man forstå, hvorfor den danske regering støtter ekspeditioner til Grønland, hvor mænd som Knud Rasmussen, Peter Freuchen, Ludvig Mylius-Erichsen og Ejnar Mikkelsen skal kortlægge uopdagede landområder, så hænger det uløseligt sammen med et imperialistisk ønske om at styrke det danske kongerige overfor især USA.

Foto © : Lilja Jonsdottir/Netflix

Nikolaj Coster-Waldau som Ejnar Mikkelsen i "Against The Ice". Danmark sendte i begyndelsen af 1900-tallet flere ekspeditioner til Nordøstgrønland for at udforske ukendte landområder og bevise, at Grønland var én samlet ø. 

Foto: Lilja Jonsdottir/Netflix.

Selvom det kan virke som en fjern logik, der hører fortiden til, så blev kampen om Grønland højaktuel igen, da præsident Donald Trump tilbød at købe Grønland.

- Vi var i for-produktionen, da Trump erklærede, at han godt kunne tænke sig at købe Grønland. Meget har forandret sig, men nogle ting er det samme. Det er jo en absurd tid, hvor Danmark og USA kæmper om, hvem der ejer Grønland, siger Nikolaj Coster-Waldau.

Alligevel valgte Nikolaj Coster-Waldau og instruktør Peter Flinth, at filmen ikke skulle have dansk kolonipolitik som omdrejningspunkt.

- Der er en scene på en trappeopgang, hvor vi valgte nogle billeder, der beskriver kolonitiden og det absurde i, at det her lille land har interesser rundt omkring i verden, men filmen handler om Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen, siger han.

Vil ikke være politisk korrekt

Lige nu kan man på DR1 følge med i dramaserien ”Borgen”, hvor en stor del af handlingen foregår i Grønland, og hvor flere grønlandske skuespillere også har bærende roller.

Men selvom historien om Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen udspiller sig i Nordøstgrønland, er der dog ingen grønlandske karakterer med i filmen. Det skyldes dels, at det ikke vil stemme overens med virkeligheden, men også et bevidst fravalg, siger Nikolaj Coster-Waldau.

- Man kan sagtens fortælle den slags historier, uden at man skal ændre den, så den passer til nutidens politiske strømninger. Vi valgte at fortælle historien om de to mænd. Man kunne godt have gjort det anderledes, men det var det valg, vi tog. Kunst er jo subjektiv.

Bag kameraet har et grønlandsk produktionsselskab og lokale slædekuske i Ilulissat dog hjulpet til med filmens tilblivelse. Nikolaj Coster-Waldau fortæller desuden, at det har været vigtigt for ham, at dele af filmen blev optaget i Grønland, og at grønlandske filmfolk var involveret i projektet.

"Against the Ice" udkommer på Netflix den 2. marts.