Niels Thomsen er favorit

De fleste af kandidaterne til det kommende folketingsvalg er nu offentliggjort. Og baseret på de personlige stemmetal fra sidste valg til Inatsisartut, er det Demokraternes Niels Thomsen, der har størst chance for at sikre sig et mandat.
Skrevet af Rune Langhoff
13. juli 2011 10:56

Hvis man ser på de personlige stemmetal ved sidste valg til Inatsisartut, tegner der sig efterhånden et billede af, hvem der er favorit til det forestående valg til Folketinget.

Udelukkende baseret på personlige stemmetal, er det således Demokraternes Niels Thomsen, der har bedst chance for at blive valgt som repræsentant for Grønland i det danske parlament.

Han topper nemlig med et personligt stemmetal på 762.

Derefter følger Siumuts Doris Jakobsen, der ved valget til Inatsisartut i 2009 fik omtrent halvt så mange stemmer, nemlig 370 personlige stemmer.

Den nyslåede IA'er Nikoline Ziemer fik 362 stemmer, men det var som formand for Sorlaat Partiiat.

Akitsinnguaq Olsen, der stiller op Siumut til Folketinget, fik 112 stemmer ved sidste valg, men det var for IA.

Endelig fik IA's Kaali Olsen 70 stemmer, mens Demokraternes Michael Rosing fik 57 stemmer.

De resterende kendte kandidater, IA'erne Sara Olsvig, Sofia Rossen og Johan Lund Olsen, Demokraternes Ane Lone Bagger og Aviaaja Karlshøj Poulsen og Siumuts Nick Nielsen og Vittus Qujaukitsoq stillede ikke op ved sidste valg til Inatsisartut, så hvor gode deres chancer er, må fremtiden vise.

Hvor Atassuts kandidater vil være at finde i det regnestykke er endnu uvist, da partiet endnu ikke har offentliggjort sine kandidater. Uanset hvem de stiller op, var der dog ingen af Atassuts kandidater, der ved sidste valg fik flere personlige stemmer end Niels Thomsen.

Ved sidste valg til Folketinget i 2007 var IA marginalt større end Siumut. Begge partier fik cirka en tredjedel af stemmerne. Demokraterne og Atassut fik også næsten lige mange stemmer, nemlig mellem 16 og 18 procent.