Foto: New Zealand Government

New Zealand til folkeafstemning om nyt flag

I New Zealand er en historisk folkeafstemning torsdag gået i gang.

I løbet af de næste uger skal indbyggerne tage stilling til, om det nuværende flag med det britiske Union Jack i venstre hjørne skal pilles ned, og et nyt med en karakteristisk sølvbregne i stedet skal stryge til tops i flagstængerne.

Det nuværende flag kritiseres for at være et levn fra kolonitiden, mens alternativet bliver betegnet som et grimt strandhåndklæde af den modsatte lejr.

Den newzealandske premierminister, John Key, er blandt dem, der vil af med det blå, røde og hvide flag, som officielt har været New Zealands siden 1902.

Læs også Newzealænderne har valgt muligt nyt flag

Alternativet består af en hvid sølvbregne på en sort og blå baggrund.

Afstemningen varer frem til den 24. marts.

Alternativet til det nuværende flag er blevet designet af Kyle Lockwood, og det består af en sølvbregne, der egentlig er hvid, på en sort og blå baggrund. Ligesom det eksisterende flag er der også fire røde stjerner, som symboliserer Sydkorset - et stjernebillede, der kun kan ses fra den sydlige halvkugle af Jorden.

Tilhængere af en ændring mener, at det nuværende flag for let bliver forvekslet med andre tidligere britiske kolonier, mens modstandernes kalder det mangel på respekt at ændre et flag, som newzealændere i generationer er draget i krig og er blevet dræbt under.

/ritzau/

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt