Neqi slipper ikke for importafgift på udenlandske lam

Selvstyret har sagt blankt nej til, at slagteriet Neqi kan få lov at slippe for at betale afgift for de slagtelam, som slagteriet må importere fra udlandet - fortrinsvis fra Island for at holde beskæftigelsen kørende.
19. juli 2016 07:50

Det økonomisk truede slagteri betaler 25 kr. for hvert kilo importeret lam, og det beløber sig til 3,5 millioner til landskassen om året.

Men den afgift slipper vi desværre ikke for, oplyser direktør for Neqi, Per Jensen:

- Den har vi endegyldigt fået afslag på. Det vil man ikke.

 

Smitter af på andre

Naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen bekræfter afslaget. For en fritagelse vil have en afsmittende virkning, siger hun:

- Hvis vi siger ja til Neqi, vil det jo betyde, at så vil andre lignende virksomheder også vil have en positiv forventning om, at de også kan fritages for importafgiften. Det vil jo medføre et provenutab for landskassen. Og hvis vi siger ja til Neqi og siger nej til nogle andre, så er det også forskelsbehandling. Det er jo ikke lovens intention at støtte konkrete erhvervsprojekter, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Neqi er i de senere år blevet stærkt udfordret, fordi der indhandles færre og færre lam til slagteriet samtidig med at mange af fåreholderne står med en uoverskuelig gæld, som spærrer for et generetionsskifte.

 

18.000 lam for få

Direktør Per Jensen peger på, at med et fald til nu 18.000 indhandlede lam og en servicekontrakt med Selvstyret der giver slagteriet 2 milioner kroner om året - så hænger økonomien slet ikke sammen.

- Vi har fået nogle penge fra Selvstysret, som skulle gå til ombygningen. Men det svarer jo ikke til ret meget i forhold til de 60 millioner kroner, vi har brugt på at bygge det hele om dernede, siger Per jensen direktør i Neqi.

I dag står slagteriet i Narsaq med en gæld på 70 millioner kroner, som Neqi så foreslår at Selvstyret eftergiver:

- Det kan jeg ikke love, siger Randi Vestergaard Evaldsen. - Men det er nogle ting, vi kigger på. Og jeg kan ikke love noget, før jeg har kigget sagerne ordentligt igennem.

 

Lup på erhvervet

Fåreholdererhvervet skal nemlig kigges ordentligt efter i sømmene nu, mener Randi Vestergaard Evaldsen:

- Når vi ser tilbage og kigger på tallene og hvor mange penge, der egentlig er lagt i landbruget, så kan vi jo se, at det ikke er det mest bæredygtige erhverv, vi har. Så der er nogle ting vi skal have kigget på og ændret på. Og det er også det, vi er i gang med nu, siger Randi Vestergaard Evaldsen, som dog ikke vil løfte sløret for, hvilke ændringer, man arbejder på.