Efterskolerne i Danmark har holdt lukket i to måneder. Det har betydet, at omkring 150 grønlandske elever er rejst hjem til familien. På Galtrup Efterskole i Danmark (billedet) har man haft onlineundervisning for de elever, der rejste hjem under nedlukningen.Foto: KNR

Nedlukning: Grønlandske elever har haft sparsom undervisning

En del grønlandske unge har været delvist eller helt væk fra lærebøgerne, mens efterskolerne i Danmark var lukkede. Det erfarer Efterskoleforeningen i Danmark.

En del grønlandske unge, som går på efterskole i Danmark, har været helt eller delvist uden undervisning i de seneste to måneder.

Det erfarer man på blandt andet Galtrup Efterskole i Nordjylland, som til daglig har 50 grønlandske elever.

21 af dem valgte at rejse hjem til Grønland. De elever, som blev på skolen, er blevet undervist hver dag.

De, som rejste til Grønland, blev tilbudt forskudt onlineundervisning, som passede med tidsforskellen på fire timer.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Unge kan rejse tilbage på uddannelse i Danmark

Men enkelte elever droppede helt onlineundervisningen, fortæller Enok Skifte, der er matematiklærer for grønlandske elever på Galtrup Efterskole.

- Nogle af dem har jeg ikke hørt så meget fra. Selv om de har fået ugentlige opgaver, får vi ikke nogen tilbagemelding fra dem, siger han.

Hos enkelte elever skyldes det dårlig internetforbindelse hos familien. Andre mangler simpelthen motivationen til at tage imod undervisning, når de er væk fra efterskolen.

På Galtrup Efterskole har nogle af de hjemrejste elever desuden valgt at gå tilbage til deres folkeskole i Grønland, mens andre er startet i Majoriaq.

Ifølge forstander på Galtrup Efterskole, Jens Hvid, har skolen derfor mest været opmærksom på trivslen hos eleverne frem for den faglige del.

- Vi forsøger at at have fokus på social trivsel, når vi snakker med dem. Vi vil gerne vide, hvordan de har det derhjemme, siger han.

To måneders mistet undervisning kan mærkes

Hos Efterskoleforeningen i Danmark er indtrykket, at flertallet af de grønlandske efterskoleelever har deltaget i onlineundervisning, mens de har været hjemme i Grønland.

Det siger Maren Ottar Hessner fra Efterskoleforeningen, som har kontakt til danske efterskoler med grønlandske unge. 

Efter de første to ugers nedlukning af Danmark lavede hun en rundspørge blandt efterskolerne for at høre, hvordan onlineundervisningen gik. 

- Det indtryk, jeg fik tilbage, var, at det var fifty-fifty, men alligevel lidt til den gode side. Der var faktisk mange, som var med i en vis grad, siger Maren Ottar Hessner.

LÆS OGSÅ Efterskoleelever i Danmark: Vi savner vennerne - og ture til Brugsen

Men der var også udfordringer, som især mangel på stærkt internet hos familien og tilstrækkelig selvdisciplin.

- Mit indtryk er, at nogle elever har sluppet meget let i den her periode, både blandt de grønlandske og danske elever. Det kan være af alle mulige forskellige årsager, men også nogle helt individuelle årsager, som vi ikke kender til, siger Maren Ottar Hessner.

Tirsdag meddelte Naalakkersuisut, at de grønlandske efterskoleelever igen kan rejse til Danmark for at afslutte skoleåret.

Sprogkundskaber bliver ramt

De fleste grønlandske unge har afsluttet deres folkeskole i Grønland, inden de tager på efterskole i Danmark.

De to måneders nedlukning har derfor ikke store konsekvenser for muligheden for at komme på en ungdomsuddannelse. Men nedlukningen kan have fået betydning for elevernes modenhed, mener Maren Ottar Hessner.

- Mange grønlandske unge tager på efterskole i Danmark, mest af alt for at lære mere dansk og nogen gange også for at forbedre nogle karakterer. Men det er simpelthen også for at prøve at være væk hjemmefra.

LÆS OGSÅ Eksamener i 9. og 10. klasse i Danmark er aflyst

Og her kan selv to måneders misset skolegang have betydning, mener hun.

- Hvis man ikke har deltaget, har det selvfølgelig betydning for, hvor langt man når med at styrke sit danske skolesprog. Det har selvfølgelig en effekt på, hvad de kommer til at tage med videre på det faglige og sproglige niveau på en ungdomsuddannelse, siger Maren Ottar Hessner fra Efterskoleforeningen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt