Naturinstitut finder parasit i rensdyr

Naturinstituttet har konstateret flere tilfælde af parasitten Sarcocystis i rensdyr.
Ved undersøgelse af rensdyrkødet fandt Grønlands Naturinstitut, at det drejede sig om parasitten Sarcocystis. Foto © : Edvard Tobiassen
Skrevet af Karsten Sommer
09. februar 2018 16:11

I efteråret 2017 har Grønlands Naturinstitut modtaget ekstraordinært mange henvendelser fra fangere, som har fundet tynde hvide striber, der minder om ris-korn i kødet hos rensdyr. 

Ved undersøgelse af rensdyrkødet fandt Grønlands Naturinstitut, at det drejede sig om parasitten Sarcocystis.

 Den har i mange år forekommet i flere grønlandske rensdyrsbestande, herunder bestandene i Kangerlussuaq-Sisimiut, Akia-Maniitsoq, Ameralik og Qeqertarsuatsiaat, skriver Veterinær- og Fødevaremyndigheden, Grønlands Naturinstitut og Landslægen i en fælles meddelelse.

Mange rensdyrjægere har ligeledes med mellemrum funde små hvide, runde cyster i rensdyrkød. Disse hvide kugler er indkapslede larver fra bændelormen Taenia krabbei, som også kan findes hos moskusokser.

Ingen tilfælde af smitte hos mennesker

Der er dog ikke registreret tilfælde af smitte fra hverken Sarcocyster eller Taenia krabbei hos mennesker. 

Men det anbefales ud fra et forsigtighedsprincip, at kød fra vildt, opvarmes til en kernetemperatur på mindst 75° Celsius. Denne varmebehandling vil dræbe eventuelle parasitter. 

Frysning, røgning eller tørring af kød dræber ikke Sarcocyster eller Taenia krabbei, fordi parasitterne har tilpasset sig et koldt og tørt klima, fortæller pressemeddelelsen.

- Såfremt du ikke ønsker at spise kød, som er smittet med Sarcocyster, anbefales det at destruere kødet. Dette bør gøres ved afbrænding, lyder rådet fra Veterinær- og Fødevaremyndigheden.