Nationalteatret klar med ny koloni-komedie

Næste fredag har Grønlands Nationalteater premiere på et af dansk teaterhistories mest kendte og sjoveste stykker - Jeppe på Bjerget - men det bliver i en helt speciel udgave - der passer godt til grønlandske forhold.
Foto © : Nunatta Isiginnaartitsisarfia
Skrevet af Karsten Sommer
12. oktober 2016 06:36

Den norsk/dansk forfatter Ludvig Holberg skrev komedien ”Jeppe på Bjerget” i 1722.

Men historien og humoren er evig-aktuel, og derfor sætter Nunatta Isiginnaartitsisarfia nu stykket op med et grønlandsk twist.

I den originale Jeppe på Bjerget laver den lokale baron grin med den fordrukne Jeppe. I Nationalteaterets nye udgave, er det den lokale kolonibestyrer, der driver gæk med Jappa.

Det er teaterets tidligere chef, Svenn B. Syrin, der har omskrevet Jeppe på Bjerget til grønlandske forhold i kolonitiden.

Jappa ligger på den laveste sociale rangliste i samfundet. Hans kone Pernille er ham utro og Jappa fortrænger alle sine problemer ved et voldsomt drikkeri. Kolonibestyreren og hans folk beslutter at spille ham et puds. De bærer Jappa, sanseløs af druk, op i Kolonibestyrerens seng for at se, hvad der vil ske?

Og Jappa vågner og tror at han er død og kommet i himmelen…

Kolonibestyreren morer sig, MEN det bliver Jappa der ler til sidst!

- Tiden er moden til at se på kolonitiden, også gennem humorens briller, lyder det fra Svenn B. Syrin.

Det er den populære skuespiller Miké Fencker Thomsen, der har rollen som Jappa, Svenn Syrin er kolonibestyreren og Makka Kleist Jappas skrappe kone. Norske Tormod Carlsen står for instruktionen.

Grønlands Nationalteater har premiere på JAPPA fredag den 21. oktober, og forestillingen tager på turné i oktober og november til Qaqortoq, Sisimiut, Aasiaat, Qasigiannguit, Ilulissat og Upernavik.