Alle gode gange tre: Nationalgalleriet flytter placering

Der er føjet et nyt kapitel til fortællingen om Nationalgalleriet, som nu skal ligge et helt tredje sted i Nuuk. I hvert fald, hvis det står til galleriets fondsbestyrelse, som netop har holdt møde i Nuuk.
Bestyrelsesmedlemmer i Nationalgalleriets fond: Kunstner Bjørn Nørgaard, Josef Tuusi Motzfeldt (formand), museumsdirektør Lars Kærulf Møller, Bornholms Kunstmuseum. Foto: KNR
Skrevet af Inge S. Rasmussen
16. maj 2018 10:17

Først skulle Nationalgalleriet ligge for enden af Tuapannguit for foden af Radiofjeldet. Så besluttede Kommuneqarfik Sermersooq at flytte det ud til svømmehallen Malik, ved siden af det kommende arktiske stadion ifølge den storstilede hovedstadsstrategi, der blev præsenteret sidste år.

LÆS OGSÅ Verdensberømt arkitekt skal sætte arktisk stadion på verdenskortet

Men Grønlands nationalgalleri skal ikke ligge i nærheden af lufthavn, vej og forbrændingsanlæg, mener bestyrelsen for fonden Grønlands Nationalgalleri for Kunst.

- For det første er pladsen meget trang, og den ligger lige foran en lodret klippevæg, og der drøner busser og biler - millionvis af dem - forbi, forklarer Nationalgalleriets bestyrelsesformand, Josef Tuusi Motzfeldt over for KNR.

Han tilføjer, at den lodrette klippevæg giver ekko, og at bestyrelsen derudover har taget højde for planerne om dels at forlænge landingsbanen i Nuuk, dels at udvide containerterminalen på Sikuki Harbour med signalmaster og en skov af kraner som konsekvens.

I stedet foreslår bestyrelsen at flytte Nationalgalleriet fra bydelen Nuussuaq tilbage til Nuuk på en fjeldtop for enden af C. E. Janssensvej, bag ved Tele-Posts hovedbygning.

Et sted til glæde for den almindelige borger, anfører Josef Motzfeldt.

- Altså, det rolige sted hvor familier og kunstinteresserede elever, skolebørn, vil kunne bevæge og opholde sig i rolige omgivelser.

LÆS OGSÅ Flertal for nationalgalleri

Ifølge Nationalgalleriets formand er både hovedstadskommunens tekniske afdeling og byudviklingsselskabet med på den nye placering.

- Nu har vi så peget på et udmærket sted, som både kommunens tekniske forvaltning og udviklingsselskabet er med på at prøve på at få realiseret.

Fondsbestyrelsen bag Grønlands Nationalgalleri: Josef Motzfeldt (formand), kunstner Aka Høegh (næstformand), professor Minik Rosing, borgmester Asii Chemnitz Narup, Kristine Spore Kreutzmann (KIMIK), kunstner Bjørn Nørgaard, museumsdirektør Lars Kærulf Møller, departementschef Lone Nukaaraq Møller.

Det vil tage et halvt års tid for kommunen at udarbejde en ny tillægskommuneplan for den foreslåede alternative placering, vurderer Josef Motzfeldt.

- Det vil sige til efteråret kan vi forvente om tommelen vender op eller ned omkring vores forslag til placering - som er helt ideel.

Prisen stiger

Tilbage i 2012 blev prisen for at opføre Nationalgalleriet vurderet til omkring 205 millioner kroner. I dag anslår bestyrelsen at prisen formentlig er 30 procent højere. Det vil sige, bestyrelsen skal findes finansieringsmuligheder og investorer til omkring 260 millioner kroner.