Nationalbanken spår negativ vækst i 2023

Nationalbanken forudser minusvækst i dansk økonomi på 0,1 procent næste år. Det fremgår af ny prognose.
De dårlige udsigter for økonomien hænger sammen med inflationen, der har nået historisk høje niveauer. På billedet ses nationalbankdirektør Lars Rohde.  Foto © : Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
22. september 2022 10:25

Dansk økonomi går tilbage næste år, i hvert fald hvis man skal tro Nationalbanken, der onsdag har offentliggjort en prognose for den økonomiske udvikling herhjemme.

Den siger, at det danske bruttonationalprodukt (bnp) vil stige med 2,0 procent i år for derefter at falde med 0,1 procent i 2023. Herefter vil det igen stige med 1,2 procent.

Tilbage i maj skønnede Nationalbanken, at væksten i 2023 ville lyde på 2,1 procent, men siden er fremtidsudsigterne blevet en hel del værre.

- Vi kan godt forberede os på en periode med svækket aktivitet og fald i beskæftigelsen.

- Men man skal huske, at det herhjemme sker efter en meget stærk højkonjunktur i forlængelse af coronapandemien, som har ført til et meget stramt arbejdsmarked, siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse og kommentar til prognosen.

De dårlige udsigter for økonomien hænger sammen med inflationen, der har nået historisk høje niveauer.

LÆS OGSÅ Larsine Frederiksen efter prisstigninger: Det er blevet for dyrt

Nationalbanken vurderer, at den for 2022 samlet set vil ramme 8,6 procent, men at den herefter vil aftage til 4,3 procent næste år og til 1,7 procent i 2024.

- Det er vigtigt at få den meget høje inflation bragt ned. Det kræver en markant opstramning af den økonomiske politik, og det vil desværre komme til at kunne mærkes af alle – både borgere og virksomheder, siger Lars Rohde.

Han anbefaler, at regeringen strammer den økonomiske politik næste år for at lægge en dæmper på efterspørgslen. Og vel at mærke en del mere, end der er lagt op til i det finanslovsforslag, som regeringen har fremlagt.

- Nationalbanken anbefaler, at finanspolitikken bidrager til at dæmpe kapacitetspresset med knap 1 procent af bnp i 2023, ud over hvad der ligger i finanslovforslaget, hedder det i pressemeddelelsen.

Det er dog en anbefaling, som finansminister Nicolai Wammen (S) ikke umiddelbart har tænkt sig at følge.

- En for kraftig opstramning af finanspolitikken kan føre til en egentlig recession i Danmark og en yderligere stigning i arbejdsløsheden. Derfor vil vi holde fast i den afbalancerede linje, regeringen har lagt frem, siger han i en skriftlig kommentar.