Foto: Angu Motzfeldt

Nathanielsen ærgerlig over afvist flygtningeforslag

Naaja Nathanielsen mener, at det er på tide, at Grønland tager ansvar i forbindelse med flygtningesituationen i verden, hvor millioner af mennesker er på flugt fra krig i blandt andet Mellemøsten. Det bliver dog ikke lige med det samme, for Inatsisartut forkastede mandag løsgængerens forslag.

- Hvis vi var en selvstændig nation, og det vil de fleste gerne være, når man spørger dem, skal man vide, at selvstændige lande tager også et medansvar, lyder det fra Naaja Nathanielsen.

Udtalelsen kommer efter at hendes forslag om, at Naalakkersuisut skulle forhandle med den danske stat om muligheden for at modtage kvoteflygtninge, blev forkastet af Inatsisartut på mandagens møde.

Naalakkersuisut havde på forhånd afvist forslaget, med begrundelsen om, at Selvstyret arbejder på at hjemtage udlændinge området, og at den proces kræver arbejdsro.

Læs også Nathanielsen: Grønland bør modtage kvoteflygtninge

I virkeligheden kunne Grønland godt modtage eksempelvis seks flygtninge over tre år, som Naaja Nathanielsen tidligere har foreslået, men her er problemet ifølge Naalakkersuisut, at Grønland ikke har en såkaldt integrationslovgivning, der fortæller, hvordan konventionsflygtninge skal behandles, hvis de kommer til Grønland.

- Vi har altså i dag ikke lovhjemmel til at håndtere konventionsflygtninge, på trods af, at vi har lovhjemmel til at modtage dem, oplyser Vittus Qujaukitsoq, naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.

Læs også IA: Løsgænger savnede at blive hørt

Svaret fra Vittus Qujaukitsoq fik Naaja Nathanielsen til at komme med en ændring til sit forslag, så det ifølge hende passede bedre med naalakkersuisuts arbejde, men det blev også stemt ned.

- Når man vælger at forkaste de ord man selv er kommet, så kan jeg ikke se det som andet, end at man har svært ved at stå ved, at Grønland er et land i verden, og at vi har et ansvar globalt, siger Naaja Nathanielsen.

Naaja Nathanielsen mener, at politikierne er bange for vælgerne i flygtningespørgsmålet, men det afviser politisk ordfører fra Siumut, Jens-Erik Kirkegaard. Han oplyser, at Inatsisartut vil tage stilling til spørgsmålet om modtagelse af kvoteflygtninge, når Inatsisartut på et tidspunkt skal behandle hjemtagelsen af udlændingeområdet.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt