Narsíngátak sætter gang i underskriftsindsamling: Genindfør forbud mod alkohol

28-årige Narsíngátak Kúko indsamler underskrifter for igen at få lukket for alkoholsalget i Tasiilaq.
Kommuneqarfik Sermersooq oplyser til KNR, at socialvagten rykkede ud 42 gange i døgnet efter at det igen blev tilladt at gå på værtshus i Tasiilaq og omegn - efter to ugers forbud i sidste måned. Foto © : Apollo Jeremiassen / KNR
23. oktober 2021 11:20

Alkoholforbuddet skal genindføres i Tasiilaq. Det mener 28-årige Narsíngátak Kúko. 

Derfor har han sat gang i en underskriftsindsamling i sin hjemby. 

- Grunden til, at jeg har startet en underskriftsindsamling, er, at jeg var til et borgermøde i tirsdags, hvor der blev vist nogle ret uhyggelige tal. Tallene vedrørte alkoholgenåbningen og viste, at socialvagten havde rigtig travlt, fortæller Narsíngátak Kúko. 

Kommuneqarfik Sermersooq oplyser til KNR, at socialvagten rykkede ud 42 gange i døgnet efter at det igen blev tilladt at gå på værtshus i Tasiilaq og omegn - efter to ugers forbud i sidste måned.

Her meldte både politi og sundhedsvæsen ellers om en rolig weekend.  

Tydeligt omsorgssvigt

Det er tallene fra socialvagten, der har fået Narsíngátak Kúko op af stolen og sætte gang i en underskriftsindsamling for at få lukket for alkoholen igen. 

- Omsorgssvigt er meget tydeligt i byen. Sent om aftenen kan man altid møde mindreårige børn, som er stadig ude, det er dem, der oplever omsorgssvigt, siger han. 

Alkoholsalget i Tasiilaq og fem tilhørende bygder blev som nævnt i september lukket i to uger.

Det skete efter, at byen oplevede massive problemer i forbindelse med udbetaling af løn og overskydende skattepenge.

Sundhedsvæsenet oplevede så mange tilfælde af alkoholrelaterede indlæggelser og henvendelser, at sygehuset ikke længere havde kapacitet til at følge med. 

Vi har brug for hjælp udefra

Siden er der blevet afholdt flere borgermøder om, hvad der skal til for at løse de sociale problemer, som byen kæmper med.

Og Narsíngátak Kúko mener da heller ikke, at et forbud mod alkohol virker på lang sigt: 

- Jeg ved godt, at det ikke er en løsning at lukke for alkoholen, men vi ved også i Øst, at der er rigtig mange, der ikke kan styre sig selv, når de er fulde, og det er dér, der plejer at ske grænseoverskridende ting, siger han. 

LÆS OGSÅ Borgermøde i Tasiilaq: Ønske om alkoholgrænse på 21 år

Så hvad er så målet med hans nye underskriftsindsamling?

- Målet er, at vi lukker for alkoholen, og så vil vi bede om hjælp udefra. Det kan være psykologer eller andre, der kan behandle folk og være til gavn for folk, siger Narsíngátak Kúko.

Han vil samtidig gerne understrege, at han er åben over for andre idéer end at lukke for alkoholsalget.