Foto: Dennis Rosing Ingemann/KNR

Naboer beundrer Selvstyret

Valget i Grønland bliver dækket med særlig interesse, nemlig i det samiske samfund. Her ser man med beundring på selvstyret i Grønland - men forsøger også at lære af det, der måske kan gøres lidt bedre.

 

- Det samiske område ser altid mod Grønland, for her er man kommet meget længere med udviklingen af samfundet, siger redaktør ved den norske tv-station NRK, Liv Inge Somby, om samernes syn på Grønland.

 

Sammen med tre kolleger dækker hun valget i Grønland til både det landsdækkende TV i Norge og særskilt til det samiske publikum. Der er nemlig mange ligheder mellem Grønland og det samiske område.

 

- Når vi snakker om sprogkompetencer og når vi snakker om uddannelsestilbud, så har vi samme problemer, som man har her på Grønland. Nemlig hvordan lærer vi mest muligt, hvordan skal man få ungdommen til at tage en uddannelse og til at arbejde.

 

Læs også Inuit og samer holder jubilæum

 

Også den righoldige undergrund har fællestræk: Flere steder i det samiske område er minedrift på tale. Men mens Grønland som bekendt opererer i et nyt selvstyre, er der stadig lange udsigter til selvbestemmelse for samerne. Sametingene i både Nordnorge, Sverige, Finland og Rusland fungerer kun som rådgivende organ - uden magt til at lovgive eller forvalte sin egen økonomi.

 

- De rapporter, vi sender afsted netop nu, handler om, hvorfor er der valg? Hvorfor er økonomien så trykket? Hvad er årsagen til, at der kommer et underskud i går på 282 mio. kroner.

 

- Sametingene er rådgivende organer. Og meget, som man får fra starten af er udslagsgivende. Så ønsker man ikke at komme i lignende situationer, som man gør på Grønland. Men alligevel så retter samerne altid et blik til Grønland for at se, hvordan udviklingen er der, siger Liv Inger Somby.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl