Foto: Paalu Møller/KNR

Naalakkersuisuts spareplan mangler kun forslag fra ét departement

Alle departementer er kommet med deres forslag til spareplanen på 50 millioner bortset fra sundhedsdepartementet, som er forsinket, efter at det trak sit første forslag tilbage.

Samtlige departementer har set deres økonomi igennem i sømmene.

Hvad enten det har krævet at vende vrangen ud på halvtomme lommer eller blot en justering af konti, så er det lykkedes alle departementer at komme med hver deres forslag til spareplanen fra naalakkersuisut.

- Nu mangler vi bare, at Departement for Sundhed kommer med sit nye besparelsesforslag, siger naalakkersuisoq for finanser, Anda Uldum (D) til KNR.

Læs også Naalakkersuisut trækker upopulært spareforslag tilbage

Naalakkersuisoq for sundhed, Martha Lund Olsens (S), departement blev forsinket, fordi det første forslag vakte voldsom kritik. Forslaget gik på at spare lægerne væk på tre ydredistrikter.

- Jeg har tidligere sagt, at jeg trækker forslaget om at nedlægge lægestillinger som en del af finanslovsforhandlingerne, og det står jeg fast ved, skriver Martha Lund Olsen i en mail til KNR.

 

Bred opbakning til spareplaner
Da finansloven for 2015 i sidste uge blev behandlet for anden gang, var der både enighed i salen om, at der skal spares og opbakning fra oppositionspartierne til størstedelen af Naalakkersuisuts spareforslag. Dog som nævnt lige på nær naalakkersuisoq for sundhed, Martha Lund Olsens, første forslag.

Men hvor på sundhedsområdet naalakkersuisoq i stedet ønsker at spare, kan hun ikke svare på endnu, skriver hun i mailen.

- Aktuelt er jeg i tæt dialog med sundhedsområdet i forhold til alternative besparelser. Vi er ikke færdige med disse drøftelser, hvorfor jeg ikke kan udtale mig mere præcist, skriver Martha Lund Olsen til KNR.

 

Naalakkersuisoq for finanser er afventende
Heller ikke naalakkersuisoq for finanser er kommet nærmere et nyt forslag.

Han afventer, at Departement for Sundhed fremlægger sine besparelser og ønsker ikke at tage stilling til, hvor han mener, at det er mest fornuftigt at spare.

- Jeg har fuld tillid til, at naalakkersuisoq for sundhed selv kan finde et forslag, og henviser derfor til Martha Lund Olsen, siger Anda Uldum.

 

Oppositionen bakker op - bortset fra sundhedsforslaget
Hos oppositionspartiet IA støtter man op om, at der skal spares 50 millioner om året, og de er tilmed enig i størstedelen af de spareforslag, der er fremlagt.

 - Vi er enige om i en del af de besparelsesforslag, som kommer fra Naalakkersuisut, vi har trukket nogle frem, som vi er mere i tvivl om

 - Vi er uenige i besparelsen på sundhedsområdet, og vi er meget bekymrede over den foreslåede besparelse af tandlægebetjeningen, siger Naaja Nathanielsen fra IA..

Når samtlige departementer har afleveret et spareforslag, vil de efterfølgende blive drøftet af finansudvalget og Naalakkersuisut.

 

Anda Uldum forventer svar inden 3. behandling
Hvornår Departement for Sundhed er klar med et nyt forslag er uvist, men Anda Uldum tør alligevel godt komme med et forsigtigt gæt:

- Mon ikke vi har en løsning i løbet af et par uger?

Tredjebehandlingen af finansloven finder sted d. 12. maj.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt