Naalakkersuisut vil inddrage befolkningen i høringer

Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist præsenterede sammen med Ove Karl Berthelsen fredag eftermiddag en mulig ny høringsstruktur for storskalaprojekter.

Helt i tråd med den debat, der har været de seneste par dage, så vil Naalakkersuisut forsøge at inddrage borgerne mere i høringsprocessen, når der i fremtiden skal tages stilling til de store råstofprojekter.

I en ny rapport kritiserer demokratiforsker Sara Aaen, at Råstofdirektoratet både skal behandle efterforsknings- og udnyttelsesansøgninger samtidig med, at det skal stå for at afholde høringer.

De to hensyn skaber ifølge rapporten mistillid til høringsprocessen.

Men en deling af Råstofdirektoratets opgaver, kan i fremtiden ventes at blive en realitet, lyder det fra naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Over Karl Berthelsen.

- Vi overvejer blandt andet muligheden for at flytte eksempelvis miljøafdelingen til et andet departement, siger Ove Karl Berthelsen.

Mindst ligeså væsentligt er det, at Naalakkersuisut nu foreslår, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe, der skal finde ud af, hvordan borgerne bedst muligt bliver inddraget i høringsprocessen.

Arbejdsgruppen skal sammensættes af personer fra Selvstyret, kommunerne og andre relevante parter, fremgik det på dagens pressemøde.

Desuden lægger Naalakkersuisut op til at høringsplaner i fremtiden skal offentliggøres seks måneder før, et selskab ansøger om udnyttelse af råstoffer.

Alt i alt nogle konkrete bud på hvordan borgerne kan inddrages mere i høringerne, når beslutningerne om de store råstofprojekter med betydning for Grønlands fremtid skal træffes.

Ove Karl Berthelsen understreger dog, at forslagene til de nye ændringer endnu ikke er helt færdige.

- Den proces vi er i gang med skal behandles ordentlig, men vi forventer at få den til høring inden sommerferien, siger Ove Karl Berthelsen.

Hvis alt forløber efter planen, så håber Ove Karl Berthelsen at de nye initiativer kan nå at blive klar til behandling til Inatsisartuts efterårsamling.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt