I forhold til biologernes rådgivning er kvoteforslaget 53 procent over den biologiske anbefaling i Upernavik, 87 procent større i Uummannaq og 74 procent større i Diskobugten.

Naalakkersuisut vil give hellefiskekvote, der er 70 procent større end, hvad biologerne foreslår

Naalakkersuisut vil give kvoter til kystnært fiskeri efter hellefisk i Upernavik, Uummannaq og Diskobugten, der ikke stemmer overens med biologiske rådgivning.

Naalakkersuisut har adskillige gange de seneste år overskredet Naturinstituttets kvoterådgivning efter hellefisk i det kystnære fiskeri ved Upernavik, Uumamnnaq og Diskobugten.

Og nu er det igen i år usikkert, om Naalakkersuisut vil følge biologernes vurdering, når de træffer beslutning om, hvor meget der skal fiskes til næste år. Det fremgår af materialet fra Naalakkersuisuts høring forud for beslutningen.

LÆS OGSÅ Ny naalakkersuisoq: Kvoter skal balancere mellem biologernes råd og fiskernes ønsker

25. november var fristen for at blive hørt om kvoternes størrelse. Naalakkersuisut skrev i høringsmaterialet, at de vil give kystnære hellefiskere helt samme kvotemængde, som de har fået i dette år.

I forhold til biologernes rådgivning er kvoteforslaget 53 procent over den biologiske anbefaling i Upernavik, 87 procent større i Uummannaq og 74 procent større i Diskobugten.

For eksempel har biologerne rådgivet Naalakkersuisut, at de skal give 5.153 tons i Uummannaq. Men Naalakkersuisut vil give fiskere i området 9.650 tons.

Forskernes rådgivning og Naalakkersuisuts kvoteforslag

 

Diskobugten: 5.215 tons, 9.100 tons.

 

Uummannaq: 5.153 tons, 9.650 tons.

 

Upernavik 6.070 tons, 9.300 tons.

 

Kilde: Naalakkersuisut.

S: Kursen er fin

Fiskeriordfører i én af koalitionspartierne, Siumut, er tilfreds med Naalakkersuisuts kurs.

- Vi synes, det er fint. Fiskeriet er meget vigtigt for vores land. Og det er også meget vigtig for mange husstande i de nævnte steder, siger Jens Kristian Therkelsen til KNR.

Fiskerikommissionen skrev i deres betænkning, som blev fremlagt sidste år, at fiskeriet i Upernavik, Uummannaq og Disko Bugtområderne kan kollapse i 2026, hvis ikke fiskekvoten bliver mindre, og hvis ikke der tyndes ud i de omkring 1000 fiskerilicenser.

Tror ikke på kommissionens vurdering

Kommissionen havde medlemmer, som dagligt arbejder med økonomi og forskning. Men Siumuts ordfører tror ikke på konklusionen fra kommissionens arbejde.

- Jeg har ikke den samme holdning. Overhovedet ikke, siger Jens Kristian Therkelsen.

Sustainable Fisheries Greenland, som arbejder for bæredygtigt fiskeri, Grønlands Erhverv og Royal Greenland har i deres svar under høringen skrevet, at Naalakkersuisut bør følge den biologiske rådgivning.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq har endnu ikke meldt klart ud om hellefiskens størrelse

Organisationen for fiskere af skaldyr og andre fiskearter, QAK, er den eneste af tre kystnære fisker– og fangerorganisationer, der er kommet med høringsvar. De ønsker, at Upernavik, Uummannaq og Diskobugten få hver 10.000 tons hellefiskekvote.

KNR har forsøgt at kontakte fiskeriordfører i koalitions andet partiet, IA’s Hans Aronsen, dog uden held.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl