Naalakkersuisut vil arbejde for et farvel til sugerør og vatpinde i plastik

I kampen mod forurening tager naalakkersuisut et nyt våben i brug. Produkter af engangsplast bør forbydes i 2022, lyder det i indsatsplan.
Undersøgelser har vist, at produkter af engangsplastik er med til at forurene den grønlandske natur, står der i naalakkersuisuts indsatsplan for at nedbringe forbruget af plastik. Men det vil man nu forsøge at sætte en stopper for. Foto © : lisa borbély/flickr
28. august 2020 15:18

Naturen og havet omkring Grønland skal ikke være skraldespand for produkter af engangsplastik som vatpinde og sugerør. 

Derfor vil naalakkersuisut blandt andet arbejde for, at der i 2022 kommer et forbud mod en række engangsplastikprodukter. 

Det gælder blandt andet sugerør, vatpinde, engangsservice og ballonpinde.

Mængde af engangsservice: 
Der bliver årligt importeret 10,5 ton engangsservice af plast. 

Det estimerer naalakkersuisut på baggrund af oplysninger fra Pisiffik. 

For andre produkter af engangsplast er mængden ukendt.

Det fremgår af en indsatsplan for at nedbringe forbruget af plast, som netop har været i offentlig høring.

Undersøgelser har vist, at produkter af engangsplastik er med til at forurene den grønlandske natur, står der i planen.

Men det vil man nu forsøge at sætte en stopper for.

LÆS OGSÅ Sjælden hval har plastik i maven og parasitter i lungerne

Flere interesserede har givet sit besyv med i høringsprocessen, og en af dem er Verdensnaturfonden. Organisationen mener, at det er afgørende, at man hjælper forbrugere væk fra engangsplastikken.

- I butikkerne finder man allerede gode alternativer til eksempelvis plastikkrus, bestik og vatpinde, men mange steder står de side om side med de gamle og hermed stiller man forbrugerne overfor et svært valg.

- Vanens magt og skelen til prisen gør, at man måske vælger det miljømæssigt dårligste produkt, skriver organisationen i sit høringssvar.

Også forbud på vej i EU

Det er meningen, at forbuddet mod en række produkter af engangsplastik skal gennemføres samtidig med et lignende forbud i EU. 

Ifølge EU-Kommissionen udgør engangsplastikprodukter som vatpinde, ballonpinde og engangsservice ca. 70 procent af det affald, der bliver fundet på europæiske strande. 

Kilde: Naalakkersuisut

Det var Inatsisartut, der sidste år besluttede, at naalakkersuisut skulle lægge en plan for at nedbringe forbruget af plast. 

Nu er høringsperioden slut, men planen mangler fortsat at blive politisk godkendt.

Andre produkter kan lide samme skæbne

Det er dog ikke kun vatpinde, sugerør og ballonpinde, der skal væk fra supermarkederne i Grønland, hvis det står til naalakkersuisut.

Det samme skal tynde plastikposer. Altså de der tynde engangsplastikposer, der ligger gratis til rådighed i supermarkeder. 

Dem vil naalakkersuisut gerne have forbudt inden 2023 - dog vil det formentlig ikke gælde der, hvor de bliver brugt af hygiejniske grunde.

LÆS OGSÅ Affaldet flyder igen i gaderne i Tasiusaq

I Danmark er sådanne poser til frugt og grønt for eksempel fritaget fra et tilsvarende forbud, bliver det påpeget i indsatsplanen.

- Det er derfor vigtigt, at de tynde poser kun skal ligge ved frugt og grønt, og at offentligheden og erhvervslivet er velinformeret om formålet med forbuddet, skriver naalakkersuisut. 

Det kræver derfor ifølge planen, at man tydeligt informerer borgere om, hvad de tynde plastikposer egentlig skal bruges til. Ligesom med forbuddet af vatpinde og sugerør er dette heller ikke blevet politisk godkendt.