Naalakkersuisut strammer garnet om det frie fiskeri

Mens der sættes et loft på det kystnære fiskeri efter hellefisk, bliver presset lettet på det havgående fiskeri, lyder vurderingen.
Alt fiskeri efter hellefisk tæt på kysten skal fremover kontrolleres.
12. december 2020 11:36

Naalakkersuisut har besluttet, at alt fiskeri efter hellefisk tæt på kysten fremover skal kontrolleres.

Det sker blandt andet syd for Diskobugten i Vestgrønland, hvor man tidligere har kunnet fange hellefisk uden begrænsninger.

Men 10. december besluttede Naalakkersuisut at øge kontrollen ved at lave forvaltningsområder for hele det kystnære fiskeri efter hellefisk, hvor der i samme omgang blev fastsat kvoter.

Det vækker glæde hos organisationen Sustainable Fisheries Greenland (SFG), der arbejder for bæredygtigt fiskeri og har en stor del af den grønlandske fiskeindustri som medlemmer.

- Vi er meget tilfredse med, at der nu er forvaltningsområder for hele det kystnære fiskeri efter hellefisk i Vestgrønland. Specielt syd for Diskobugten, hvor fiskeriet har været relativt stort de senere år, har det en stor betydning, siger Lisbeth Schönemann-Paul, formand for SFG.

Letter presset udenskærs

Selv om det udelukkende er det kystnære fiskeri, hvor Naalakkersuisut strammer grebet, får det også konsekvenser for det havgående fiskeri efter hellefisk i Vestgrønland.

Siden 2017 har det havgående fiskeri haft det bæredygtige MSC-mærke. Mærket har dog været i fare, fordi fangsterne i de kvotefrie områder syd for Diskobugten, som altså er kystnært, blev registreret i den havgående kvote.

- Det har ikke givet nogen mening biologisk set, fordi de indenskærs hellefisk går ind og bliver i fjordene og kommer ikke tilbage til de udenskærs bestande, siger Helle Siegstad, afdelingschef for fisk og skaldyr ved Naturinstituttet.

Foto © : Naalakkersuisut

Fangsten i de kvotefrie områder i de seneste tre år. Kilde: Grønlands Fiskerilicenskontrol.

 

Nu har Naalakkersuisut adskilt registreringen af de to fiskerier.

- Og det har kæmpe betydning for erhvervet og deres MSC-certificering, siger afdelingschef Helle Siegstad.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut afskaffer kvotefrie zoner for hellefisk

Adskillelsen af det uregulerede kystnære fiskeri og det MSC-mærkede havgående fiskeri letter presset på det havgående, vurderer Sustainable Fisheries Greenland.

Kvotefrie områder stemmer nemlig ikke godt overens med betingelserne for at beholde det bæredygtige MSC-mærke.

- Nu, hvor der sker en opsplitning af det kystnære og det havgående, vil vi indfri de betingelser, der ligger på MSC-certifikatet for det udenskærs fiskeri, siger Lisbeth Schönemann-Paul, formand for SFG.

Selv om de nu tidligere kvotefrie områder altså fremover bliver reguleret med kvoter, kommer det tilsyneladende ikke til at betyde, at der bliver fanget færre hellefisk i områderne.

Kvoterne er nemlig sat ud fra den gennemsnitlige fangst i perioden 2017-2019. Med kvoterne er der dog sat et loft for, hvor meget der må fanges.