Naalakkersuisut stopper trofæjagt: Operatører må betale penge tilbage

Trofæjagter på rensdyr og moskusokser for turister i juli måned suspenderes fra i år og frem til 2024. Beslutningen møder kritik fra både Arctic Circle Business og turistoperatører.
Der bliver ikke tildelt kvoter til trofæjagt på moskusokser og rensdyr frem til 2024, meddeler Naalakkersuisut.
23. juli 2021 07:00

- Det er en kæmpe katastrofe. Det betyder, at vi skal betale penge tilbage, siger direktør for North Safari Travel, Thomas Olsen.

Turistguider kunne tidligere drive trofæjagt i juli måned. Men begyndelsen af denne måned udstedte Naalakkersuisut en bekendtgørelse om, at der ikke længere bliver udstedt kvoter til trofæjagt frem til 2024. Det forklares ikke hvorfor.

Arctic Circle Business kritiserer ændringer med korte varsler.

- Ændringer med korte varsler er ubehagelige. Især når vi aktivt søger en udvikling, siger direktør for Arctic Circle Business, Jesper Schøder.

LÆS OGSÅ Nye trofæjagt-områder deler vandene

De fleste trofæjægere bestiller en trofæjagt i Grønland to år i forvejen.

Fik ikke hvad de betalte for

North Safari Travel har modtaget turister, men efter Naalakkersuisuts bekendtgørelse måtte turisterne rejse igen uden at komme på trofæjagt.

- Og det der skete i år, at vi får meddelt, at man forventer fra departementet, at der ikke vil være noget ændringer i forhold til tidligere år. Det vil sige, at de kunder, der har booket i år, at vi i god tro, at de kommer herop, og har betalt flybillet og har betalt deres jagt og betalt alt.

- Og så kommer de herop, også må jeg meddele, at vi ikke får noget licenser på grund af departementet, Selvstyret har besluttet, inde i sæsonen, som er gået i gang, at de ikke vil sende licenser ud for juli. Selvom vi er gået i gang, siger Thomas Olsen.

LÆS OGSÅ Visit Greenland ser muligheder i koncessioner

Rensdyr- og moskussæsonen for både erhvervs- og fritidsfangere begynder i august.

Turistaktørerne ærgrer sig over suspenderingen da turistguider kan jage i juli måned uden at være til gene for fangerne.

- Jeg er meget uforstående overfor, at man lukker ned for julijagten, fordi det er faktisk én af det måneder, som er rigtigt fine i forholdt til, at vi er ikke i konflikter med andre grupper, erhverv og fritid, lyder det fra Thomas Olsen.

LÆS OGSÅ Inuit siger stop for trofæjagt på rensdyr

Kan miste op mod million kroner

Der er otte virksomheder som arrangerer trofæjagter i Qeqqata Kommunia. Og de mister mange penge.

- Vi forventer at de taber op mod en million kroner i juli måned, siger Jesper Schrøder.

Når der foregår trofæjagter for turister i juli måned, bliver der længere til fangstdyrene, rener og moskusokser i august, skrev nogle borgere under Naalakkersuisuts høringsperiode.

På baggrund af det har Qeqqata Kommunia ønsket at suspendere trofæjagterne for turister i juli måned.

LÆS OGSÅ Trofæjagt skåner bestanden

Vil bevare traditioner

Men det er ikke hensigten at støde turistaktørerne, siger formanden for fiskeri- og fangstudvalget i Qeqqata Kommunia, Aqqaluk Skifte (S).

- Hensigten er ikke at støde dem, men hvem er brugerne, hvem er det, som fører de grønlandske traditioner videre, hvis vi skal bevare de grønlandske traditioner, må vi også lytte til det grønlandske samfund, siger han.