Naalakkersuisut: Råstofdirektoratet skal ikke deles op

Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen er lodret uenig med sin partifælle Naaja Nathanielsen. Han mener ikke, at Råstofdirektoratet skal opsplittes i flere enheder, eller at Inatsisartut skal ind over udstedelsen af olielicenser, som Naaja Nathanielsen har givet udtryk for.
28. august 2011 15:12

- Hvis hun har behov for en debat, er det fint med mig, siger Ove Karl Berthelsen med henvisning til de to forespørgselsdebatter, som Naaja nathanielsen har rejst på efterårssamlingen.

Men han er langt fra enig i hendes og flere organisationers holdning om, at man bør opdele Råstofdirektoratet  i flere enheder for at sikre uafhængigheden og en ligelig prioritering af de forskellige områder. For eksempel ved at oprette en separat miljøafdeling:

- Det er jeg overhovedet ikke enig i. Jeg mener, at vi skal have en stærk råstofsektor og vi skal kunne agere på et meget niveau for at matche internationale selskaber.

Men han oplyser også, at der er nedsat en arbejdsgruppe, der netop blandt andet skal se på om myndighedsbehandlingen på miljøområdet kan skilles fra resten af Råstofdirektoratet. De er dog efter planen først klar med konklusioner i 2013.

Med hensyn til Naaja Nathanielsens synspunkt om hvorvidt Inatsisartut bør inddrages, når der skal udstedes råstoflicenser, er naalakkersuisoq også afvisende. Han mener, at man derved frarøver Naalakkersuisut indflydelse, og at den sag i øvrigt er uddebatteret.

- Jeg mener, at det et et emne, man har debatteret færdig i forbindelse med selvstyreloven, siger Ove Karl Berthelsen.

Efter Selvstyret overtog råstofområdet, har det alene været Naalakkersuisut, der har siddet med beslutningskompetencen.

De to forespørgselsdebatter er på dagordenen i Inatsisartut den 8. november.