Foto: KNR

Naalakkersuisut lægger op til stram lønkurs

(Opdateret) Naalakkersuisuts finanslovsforslag for 2015 lægger ligesom deres anbefalinger til selvstyreejede selskaber op til et nyt spor, hvor der skal holdes skarpt øje med de ansattes løn.

Det vækker bekymring i oppositionen. 

Der skal være bedre styring med lønnen i landets store, offentligejede selskaber. En stram styring af lønnen skal være med til at stoppe hullerne i landskassen, håber Naalakkersuisut, som de skriver i seneste finanslovsforslag:

"Der er behov for en mere bevidst politik for lønniveauer og lønudvikling i selvstyrejede aktieselskaber."

Læs også GA roser Naalakkersuisut for at tage økonomien alvorligt

 

Høj løn = høj pris

Den høje løn påvirker nemlig virksomhedernes konkurrenceevne, lyder det i finanslovsforslaget. Og Formandens Departement er sammen med Finansdepartementet begyndt at planlægge, hvordan de nærmere vil "kunne komme med anbefalinger om handling om løndannelsen i selskaberne".

IA's medlem af finans- og skatteudvalget Naaja Nathanielsen er bekymret for, om lavtlønnede SIK'ere for eksempel vil få deres løn udhulet, når Naalakkersuisut strammer skruen:

- Jeg kunne godt tænke mig at vide, om lønkuren vil gælde alle faggrupper eller kun de højest lønnede, siger hun til KNR.

Læs også Ikke mest fuldførte finanslov

 

Fire store syndere

Løntilbageholdenhed er ikke kun et tema i finanslovsforslaget, men Naalakkersuisut har ifølge Nathanielsen også brugt lejligheden til selv at præsentere den nye kurs senest på et seminar for de selvstyreejede selskaber i Nuuk samt på et møde i finans- og skatteudvalget.

Visit Greenland, Nunaoil og Greenland Holding er ved de lejligheder blevet fremhævet som virksomheder, der er særligt dårlige til at styre deres lønninger.

- Men i en virksomhed som RAL, er der mange lavtlønnede ansat, så jeg kan blive nervøs for, om ordrer om at dæmpe lønnen vil ramme dem, lyder det fra Naaja Nathanielsen.

Under regeringskoalitionen med IA, Demokraterne, Atassut og Kattusseqatigiit Partiiat blev der også slået et slag for smalkost i offentlige selskaber. Dengang blev der skåret i honorarerne for bestyrelsesmedlemmer i selvstyreejede selskaber.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt