Vaccinekravet er gældende fra i morgen tirsdag 20. juli. Foto: KNR / Aviaaja Kielsen

Naalakkersuisut: Kun vaccinerede kan rejse i landet

Kun hvis du har fået mindst et vaccinestik må du rejse, sejle eller køre med bus. Gravide, ammende og andre, der er af sundhedsmæssige årsager ikke skal vaccineres, er undtaget.

Redaktionen tirsdag 11.30: afsnittet om vaccinekrav er præciseret  

- Det er det højeste antal smittede vi har haft på noget som helst tidspunkt. Det er en alvorlig situation, siger formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) til pressemødet.

Han forklarer, at der i alt 29 smittede her i landet. 10 af dem er i Nuuk. Det er stadig usikkert, om det er den såkaldte delta-variant, som skaber smittespredningen her i landet, siger Múte B. Egede.

Derfor vil Naalakkersuisut sætte nye regler i kraft. 

Vi starter med restriktionerne, som blev gældende i tirsdags sidste uge. Kravet om brug af mundbind i offentlige steder, er blevet forlænget til fredag 30. juli. 

LÆS OGSÅ Markant smittestigning i Nuuk: Tegn på fri smitte

Der er forsamlingsforbud op til 20 personer. Der må altså ikke arrangeres arrangementer hvor mere end 20 personer deltager. Man må heller ikke deltage i arrangementer hvor mere end 20 personer deltager. Det gælder både indenfor og udenfor. Private fester og kaffemikker frarådes.

Qaqortoq og Sisimiut åbner igen for udrejse i morgen tirsdag.

Vaccinekrav hele landet

Men nu har Naalakkersuisut sat nye restriktioner på plads oveni.

Hvis du ikke er blevet vaccineret, så må du ikke stige på Air Greenlands flyvere. Du må ikke komme ombord på kystskibene. Og du må heller ikke køre med i busserne. Man må gerne køre med taxa.

Man får en bøde, hvis man bruger offentlige transportmidler uden at være vaccineret.

Gravide, ammende og andre, der er af sundhedsmæssige årsager ikke skal vaccineres, er undtaget.

Personer, som ikke er vaccineret, men som befinder sig et andet sted end hvor de bor, er også undtaget når de skal hjem. Det kan være folk, som er ude og rejse på ferie. Personer, der er på vej hjem fra andre steder i Grønland skal ikke i karantæne.

Der er dog stadig krav om karantæne på fem dage, når man er ankommet fra andre steder end Grønland og er ikke færdigvaccineret. Der skal også en negativ coronatest, før karantæne ophører.

Børn og unge under 18 år er også undtaget. 

Folk som har fået to vaccinestik kan frit rejse rundt i landet. 

Vaccinekravet er gældende fra i morgen tirsdag 20. juli til og med 30. juli. 

LÆS OGSÅ Alle test i Atammik er negative

Desuden er et vaccinepas på vej. Det er ikke trådt i kraft endnu. Men når det træder i kraft, må man ikke besøge værtshuse, restauranter eller sportsfaciliteter hvis du ikke er vaccineret.

Naalakkersuisut undersøger i øjeblikket, om man digitalt eller på papir kan bevise at man er færdigvaccineret.

- Det vi undersøger lige nu er, at vi prøver at finde en bedst mulig måde, at bevise at man er færdigvaccineret, siger Múte B. Egede. 

Der er bøde for overtrædelser. Politiet kan foretage stikprøver af folk, foklarer Naalakkersuisut. 

Lige nu kan man ikke bare printe et papir ud derhjemme, som beviser at man har fået mindst et vaccinestik. Det bekræfter Naalakkersuisut. Men en dansk coronapas er en mulighed for at bevise at man er vaccineret, forklarer Múte B. Egede.

Opfordring til test

Landslægeembedet har bedt folk, som har været i følgende steder i perioden fra 10. juli til og med 17.juli, lader sig teste for coronavirus:

Brugseni Natalies i Nuussuaq, Pisiffik Qinngorput, FitnessGL ved tunnelen, Restaurant IGGU, Natklubben Aurum, Cafeteriet Igaffik.

Men det er især folk, som ikke er blevet vaccineret, som opfordres til at blive testet, siger landslæge Henrik L. Hansen. 

- Vi skal gå efter dem, som kan smitte videre. Dem som har symptomer, de er virkelig dem vi skal fokusere, det er også dem vi gerne vil finde, for at stoppe smittespredningen, siger han. 

- Det her handler om at blive vaccineret, hvis man skal beskytte sig selv. Men også hvis man skal bidrage til at stoppe smittespredningen i samfundet.

Testcenteret i Nuuk er frit åbent fra mandag 19. juli til lørdag 24. juli mellem klokken 12:30 og klokken 14:00.

Der er 29 bekræftet smittede her i landet: Fem i Qaqortoq, tre i Narsaq, fire i Narsarsuaq, 10 i Nuuk, seks i Sisimiut, en i Ilulissat.

Der er pressemøde igen onsdag. 

Corona-status i Grønland

Indlagte 0  
Døde 21  
Førstegangsvaccinerede 73%  
Andengangsvaccinerede 68%  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
  Opdateret: 
1. april 14:00

Forebyg smitte mod coronavirus