- Forskellene var alt for synlige til sidst, siger Aqqalu Jerimiassen, formand for Atassut. Foto: KNR / Malik Brøns

Naalakkersuisut i modvind: Atassut vil genfinde borgerlige værdier

Atassut skal igen være et parti med borgerlige værdier. Derfor trækker partiet nu sin støtte til Naalakkersuisut, som kun akkurat har flertal.

Det er kun otte måneder siden, at Múte Bourup Egede (IA) præsenterede sin nye Naalakkersuisut.

Alligevel har han allerede lavet tre regeringsrokader og må nu også sande, at Atassut trækker sin støtte til koalitionen.

LÆS OGSÅ Atassut trækker sin støtte til Naalakkersuisut

Til KNR forklarer Atassuts formand, Aqqalu Jerimiassen (A), beslutningen om at trække støtten til Naalakkersuisut med, at han ønsker at sætte Atassut fri og flytte partiet i en mere borgerlig retning:

- Det kan være en fordel for os, at vi kan komme med vores eget budskab og snakke om vores borgerlige politik, som har været usynlig de sidste 20 år.

Aqqalu Jerimiassen siger desuden, at Atassut i fremtiden vil samarbejde tættere med Demokratiit, og danne en ”blå blok” i Inatsisartut.

Aqqalu Jerimiassen: Forskellene var alt for synlige til sidst

Med Atassuts farvel til koalitionen bliver Naalakkersuisut igen kastet ud i et større stormvejr og en situation, hvor de kun lige akkurat har flertal. Samtidig er Atassuts stemmer ikke længere en selvfølge.

Ifølge Aqqalu Jerimiassen vil fik Atassut for lidt ud af samarbejdet med IA og Naleraq, hvorfor partiet nu vil lægge større vægt på deres borgerlige værdier:

- Forskellene var alt for synlige til sidst. Jeg respekterer, at Naalakkersuisut har en mere rød tankegang, men jeg vil gerne genopbygge Atassut som et blåt borgerligt parti.

Sagen, der fik bægeret til at flyde over

Aqqalu Jerimiassen peger selv på sagen om beskatningen af frie goder som et punkt, hvor Atassut og koalitionen så forskelligt på tingene.

Da sagen var på dagsordenen i Inatsisartut kunne man opleve, at Aqqalu Jerimiassen til at begynde med støttede koalitionens forslag om at indføre en beskatning af frie gode, som arbejdspladser stiller til rådighed for deres medarbejdere. Pludselig vendte han og partiet dog på en tallerken og var imod.

LÆS OGSÅ Atassut afviser skat på fri mobil og rejser: Jeg har sagt undskyld

Dengang sagde Aqqalu Jerimiassen til KNR:

- Jeg tænkte, 'hvad fanden har jeg lavet? Til sidst var jeg nødt til at følge mit hjerte, og jeg var nødt til at fortryde det. Det ville modsige vores partiprogram og vores principper.

Til KNR siger formanden for Naalakkersuisut Múte Bourup Egede, at han respekterer Atassuts valg:

- Jeg respekterer, at de vil sikre deres politiske uafhængighed, og at de vil sikre, at de kan føre deres egen politik.

IA og Naleraq har tilsammen 16 mandater.

Oppositionen har indtil nu haft 13 mandater. Når Atassut ikke længere vil være støtteparti for koalitionen, har oppositionen 15 pladser i Inatsisartut.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt