Juleferie: Ændringer i flytrafikken er på vej

Myndighederne har opfordret folk til ikke at rejse ind og ud af landet til jul.
Landslæge Henrik L. Hansen og naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D) og vil deltage i pressemødet onsdag. Foto © : KNR / Andreas Wille
01. december 2020 15:15

Naalakkersuisut og landslægen indkalder til pressemøde i morgen onsdag.

Ifølge KNR’s oplysninger vil pressemødet handle om ændringer i flytrafikken i dagene op til jul.

Tilbage i midten af november opfordrede myndighederne folk til at droppe rejser ind og ud af landet i juleferien. Det skete af frygt for, at julerejser kunne bringe coronasmitte fra Danmark til Grønland og starte en epidemi.

LÆS OGSÅ Selvstyret om corona-risiko: Drop juleferien og bliv hjemme

- Lige nu er der et ret lavt antal rejsende, der kommer til Grønland. Der er under 400 om ugen i gennemsnit, sagde landslæge Henrik L. Hansen. 

- Det antal stiger voldsomt hen over julen, hvis alle dem, der har købt billet, rejser frem og tilbage. Det vil blive et massivt pres, som vi får svært ved at håndtere, hvis folk bringer smitte med sig ind. Så hvad skal der til for, at der ikke bliver så massiv en rejseaktivitet?, fortsatte han på pressemødet 13. november. 

Det blev samtidig gjort muligt at ændre flybilletter til senere datoer gratis. 

Nye regler om brug af mundbind

Naalakkersuisut har også oplyst, at der træder nye regler i kraft for dem, der rejser ind i landet. Det drejer sig om brugen af mundbind.

Det vil fra i morgen onsdag være et krav, at indrejsende på 12 år eller derover, skal benytte mundbind eller visir under transporten fra vedkommendes bolig eller opholdssted til den facilitet, hvor der foretages Covid-19 test, hvis der er kontakt til andre personer, inden for en afstand på under to meter. 

Kravet vil også gælde, når personen i øvrigt befinder sig udenfor, hvor der er kontakt til andre personer på under to meter. Det kan eksempelvis være ved indkøb. Men man gerne gå en tur, hvor der ikke er andre i nærheden - uden mundbind.

Kravet om mundbind bortfalder, når man kan fremvise en negativ coronatest eller hvis man efter 14 dage fra ankomst ikke udviser symptomer.

I alt har der været 18 smittede i Grønland. Alle er raske igen, og ingen har været indlagt på sygehuset. 

Også Selvstyret har opfordret til at droppe alle unødvendige nødvendige rejser. 

Hvad er en unødvendig rejse?

  • Ferierejser
  • Forretningsrejser som ikke er forretningskritiske
  • Forretningsrejser hvor formålet kan opnås via telefon eller videokonference
  • Beslutningen om at foretage en rejse ligger hos den enkelte borger, virksomhed og myndighed.