Ifølge landsdækkende tal fra 2019, så var der 5.240 husstande der stadig brugte lokumsposer.Foto: Naalakkersuisut

Naalakkersuisut ønsker at droppe brugen af lokumsposer

Naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA) siger, at man er ved at undersøge toiletter, som ikke bruger lokumsposer. Løsningen er dog ikke lige rundt om hjørnet.

Mange steder i Grønland har man ikke har toiletter med træk og slip.

Istedet bliver lokumsposer brugt. Men plastikposerne kan være forurenende, derfor kigger Naalakkersuisut på andre alternativer.

Ifølge naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA), så kigger Naalakkersuit på toiletter, som har forskellige måder til at slippe af med affaldsvandet på. Nalakkersuisut har indtil videre ikke fundet frem til, hvilken toilet vil være bedst.

Husstande med lokumsposer:

 

Avannaata Kommunia: 2.456

Kommune Qeqertalik: 1.138

Qeqqata Kommunia: 710

Kommuneqarfik Sermersooq: 501

Kommune Kujalleq: 435

Husstande med lokumsposer i alt: 5.240

 

Kilde: Naalakkersuisut

- Der er omkring tre forskellige toiletter som er ved at blive afprøvet, blandt andet et forbrændingstoilet og et toilet med krukke som kan vaskes, siger Kalistat Lund under en spørgetime i Inatsisartut onsdag.

Det sagde han baggrund af et spørgsmål fra Demokraatits Anna Wangenheim.

Mange lokumsposer over alt i landet

Naalakkersuisoq for miljø understreger, at det er vigtigt for ham at stoppe brugen af lokumsposer.

- Det er meget vigtigt, at vi finder en ordning i fremtiden, hvor vi ikke bruger lokumsplastikposer. Vi vil gerne arbejde for, at man finder en løsning på de problemer, der er mange steder i landet med lokumsposerne, siger Kalistat Lund, som mener, at alternative toiletter vil gøre ende på problemerne.

Især i Nordgrønland, under Avannaata Kommunia, er der mange, som stadig bruger lokumsposer.

Ifølge landsdækkende tal fra 2019, var der 5.240 husstande der stadig brugte lokumsposer. Her var knap halvdelen i Avannaata Kommunia, med 2.456 husstande der brugte lokumsposer.

Den tidligere koalition har også undersøgt alternative toiletter, men man har ikke regnet ud, hvor meget det kan koste at skifte til andre typer toiletter.

Det kan være forbrændingstoiletter, som er toiletter der brænder afføring, urin og papir i et lukket kammer, og som kun efterlader aske. Den slags toilet kan dog koste omkring 30.000 kroner.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl