Naalakkersuisoq vil lette afgiftsbyrden på ATV'ere

Naalakkersuisoq for finanser vil hjælpe fåreholderne ved at afskaffe afgifter på ATVére
Foto © : Kim Sungwon
Skrevet af Nathan Kreutzmann
29. juli 2018 12:31

Et forslag fra Departementet for Finanser og om at fjerne indførselsafgiften for snescootere og ATV’ere er nu sendt i høring.

Dermed banes der vej for at fremme erhvervsudviklingen for brugere af snescootere og ATV’ere i deres erhverv, mener Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Nye bilafgifter skader miljøet

Naalakkersuisoq for finanser og skatter forventer, at det bliver en fordel for samfundet, hvis indførselsafgiften for snescootere og for de firhjulede såkaldte ATV’ere bliver fjernet.

- Afhængig af lokaliteten af bygderne i yderdistrikterne, så vil det være en fordel for virksomheder, der bruger ATV’ere at fjerne afgifterne til snescootere og ATV’ere, siger Pele Broberg.

LÆS OGSÅ Folk er ligeglade med ATV-loven

Fåreholderne i Sydgrønland bruger ATV’ere i deres arbejde og målet er at lette dem økonomisk.

- Og vi hører jo i dag, at fåreholderne kun bruger ATV’ere en del af året, fordi de ikke kan betale afgiften eller mener, at det er for dyrt. Derfor har vi selvfølgeligt søgt at se på, hvordan vi kan hjælpe dem med muligheder for at fremme deres erhverv, forklarer Naalakkersuisoq for finanser.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq vil fjerne afgiftsfritagelse

Indførselsafgiften for en snescooter er nu på 22.000 kr., og ved at fjerne den samtidig med at ATV-afgiften fjernes, håber Naalakkersuisoq at det vil få en positiv indflydelse på blandt andet turismeerhvervet.

- Hvis de ikke har råd til ATV’ere eller snescootere i bygderne, så kan de ikke transportere turister eller transportere affald, hvor ATV’ere blandt andet bruges og selvfølgelig også ved indhandlingen, siger altså Naalakkersuisoq for finanser, Pele Broberg.

I perioden 2014 - 2017 har indførselsafgifterne for snescootere og ATV’ere givet en årlig indtægt på 6,4 mio. kroner i gennemsnit.

Hvis Inatsisartut bakker op om forslaget, træder loven i kraft fra 2019.