Naalakkersuisoq vil gøre Grønland attraktivt

Der er mange ting, der kan forbedres for at gøre Grønland mere attraktivt for investorer. Muté Borup Egede lover, at han vil forsøge at forbedre forholdene.
Foto © : KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
11. marts 2017 15:16

Naalakkersuisut fejler, når det handler om at stille nogle rammer op for råstofbranchen, som gør os interessante for investorer. Det fremgår af den seneste opgørelse over fra det anerkendte Fraser Institute.

Her er vi raslet fra en 7. plads i 2013 til en 55. plads i 2016.

LÆS OGSÅ Ny råstoflov får hård medfart

Løsningen er at kigge mod andre lande, der gør det bedre, siger naalakkersuisoq for råstoffer, Múte Bourup Egede.

- Hvad er det de har gjort, siden folk hellere vil investere der? Når vi finder ud af det, kan vi tilrettelægge, så vi bliver mere konkurrencedygtige og kan gøre Grønland mere tiltrækkende, siger Múte Bourup Egede, og forklarer, hvad det er for nogle emner, som Naalakkersuisut er i gang med at undersøge.

- Vi undersøger, hvor hurtig sagsbehandlingen af ansøgninger er. Derudover skal vi begynde med at lave nogle undersøgelser indenfor beskatning og andre ting. På den måde kan vi arbejde med at tilpasse os til lande, som vi konkurrerer med, og måske endda være bedre.

LÆS OGSÅ Grønland og Danmark uenige om regler på råstofområdet

Men lige nu er vi altså dårligere end mange af de lande vi konkurrere med og ifølge geolog Ole Christiansen er der plads til forbedringer. Ikke mindst er royalty-beskatningen, dårlig infrastruktur og politisk ustabilitet en udfordring.

- Der er gået mange ting galt, vil jeg sige, lyder det fra geologen, der er ansat som konsulent af Kommune Kujalleq.

LÆS OGSÅ Grønland rasler ned af råstof-liste