Naalakkersuisoq: Vi følger bare loven

Tanbreez Mining har allerede udført de påkrævede redegørelser for den oprindelige ansøgning på en halv million tons mineraler ved Kringlerne i Sydgrønland, men det er altså ikke tilstrækkeligt i forhold til den udvidede produktion, mener Naalakkersuisut.
Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
05. september 2015 13:06

Det australske mineselskab Tanbreez Mining havde håbet på, at de kunne starte udvindingen i år. Men planer om at udvide produktionen har ført til, at de skal gennem ansøgningsprocessen en gang til, en nyhed som kom bag på Tanbreezs direktør Greg Barnes.  Men naalakkersuisoq for finanser Andreas Uldum påpeger, at loven ikke kan gradbøjes.

- Vi har en lovgivning, vi skal følge. Råstoflovens bestemmelser er dem, vi følger.

Lyder det fra Andreas Uldum som begrundelse for, at mineselskab Tanbreez Mining skal lave en ny ansøgning, hvis de vil udvinde mere fra minen end de først havde ansøgt om.

- Verden stopper ikke her. De bliver bedt om at lave en ny ansøgning, og vi skal som offentlig myndighed gøre vores bedste for, at der kan komme gang i hjulene.

Der kommer ikke mere affald

Greg Barnes ville hellere end gerne i gang med at udvinde råstoffer fra minen, så han forstår ikke, at de skal søge endnu engang, da en udvidelse ifølge ham ikke vil påvirker miljøet mere. 

- Affaldsmængden er reduceret i forhold til før, da vi kan sælge det. Der er mindre affald for halvanden million tons, end det er for et halv tons, fortæller Greg Barnes.

For meget bureaukrati

Han påpeger også, at Grønland i forvejen ikke har arbejdet så hurtige med at behandle deres ansøgning. Noget han mener, kan være med til at skræmme andre virksomheder fra at invisterer i Grønland.

- Hvis vi gør det her i andre områder, så vil det koste 10 til 50.000 dollars og tage 3 måneder. Her koster det millioner, og tager 3 et halvt år. Det betyder, at Grønland ikke er så konkurrencedygtige, siger Greg Barnes til KNR.

Læs også Tanbreez: Det går for langsomt i Grønland

Andreas Uldum understreger dog, at eftersom projektet bliver tredobbelt, så giver det god mening, at Tanbreez skal ansøge på ny.

- Så skal man ikke være helt blind for at se, at det kan have sine miljømæsige konsekvenser. Det undgår vi her, så derfor skal man søge på ny, og så skal man undersøge tingene på ny.