Naalakkersuisut har ingen planer om at markere eller fejre 300-års jubilæet, siger Peter Olsen (IA), naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, idræt og kirke. Foto: Scanpix

Naalakkersuisoq: Umuligt at markere 300-året for koloniseringen

300-året for koloniseringen af Grønland bliver ikke markeret af Naalakkersuisut. For der er ingen penge til det.

På lørdag 3. juli er det lige præcis 300 år siden, missionæren Hans Egede gik i land på Håbets Ø og dermed satte gang i Danmarks kolonisering af Grønland. 

Den runde dag fylder dog ikke ret meget i Naalakkersuisuts kalender. 

-  Naalakkersuisut har ingen planer om at markere eller fejre 300-års jubilæet. Det har vi ikke mulighed for. Og det kan vi heller ikke gøre, siger Peter Olsen (IA), naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, idræt og kirke. 

LÆS OGSÅ Nuuk dropper al markering af 300-året for Hans Egedes ankomst

Han forklarer, at der ikke bliver nogen markering af 300-året for koloniseringen, fordi der ikke er penge til det, og fordi den slags begivenheder kræver lang tids forberedelse. 

- Vi er lige startet i Inatsisartut, og det tidligere Naalakkersuisut har desværre ikke afsat midler til at markere eller fejre 300-års jubilæet. Så derfor har vi ikke nogen midler til at markere eller fejre det. 

Så det er mere end praktisk ting? Det er ikke, fordi I ikke vil? 

 - Det er en mere praktisk ting, ja. Men som jeg sagde tidligere, så har det tidligere Naalakkersuisut ikke afsat midler, så derfor har vi ingen midler til at fejre det eller markere det, så derfor kan det ikke lade sig gøre. 

OK at andre gør det

Peter Olsen peger på, at flere kulturinstitutioner i løbet af 2021 har fokus på 300-året - for eksempel Nationalmuseet og Nationalteatret. 

- Dér synes jeg, det er okay, at det ligesom er nogle andre og ikke det offentlige, der markerer eller fejrer 300-års jubilæet.

Hvorfor? 

- Ja, som jeg nævnte lige før, så har nuværende Naalakkersuisut ikke haft mulighed for at afsætte midler til at fejre eller markere det, så derfor er det umuligt for os at markere eller fejre 300-års jubilæet. 

LÆS OGSÅ Hans Egede-markering aflyst: Dumt, siger den gamle. God idé, siger den unge

Men hvis nu du havde penge nu, hvordan ville du så gribe det an? 

- Det er et godt spørgsmål. Jeg har ikke snakket med de andre i Naalakkersuisut, så derfor er det umuligt for mig at udtale mig om det spørgsmål. 

Har ingen holdning

Peter Olsen understreger, at han ikke har en personlig holdning til, om 300-året skal markeres eller ej. 

-  Jeg er naalakkersuisoq for hele befolkningen, og jeg kan kun udtale mig på vegne er Naalakkersuisut. Og Naalakkersuisut har ikke taget stilling til, om 300-års jubilæet skal markeres eller fejres. Også fordi der ikke er afsat midler til det, siger han.

Tidligere i år meldte Kommuneqarfik Sermersooq ud, at kommunen droppede al markering af 300-året her i 2021.

Der havde ellers før været afsat 2,7 millioner kroner til det på det kommunale budget. 

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt