Naalakkersuisoq til testhungrende: I må bare være tålmodige

Der er massivt pres på testcentrene på sygehusene lige nu. Akut syge har svært ved at komme igennem på telefonen, og det har folk, der gerne bestille tid til test også.
- Jeg forstår godt, at folk gerne vil testes. Men vores topprioritet er at teste de smittede, lød det fra naalakkersuisoq for sundhed på dagens pressemøde. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
04. august 2021 17:16

77 gange ringede Vivian Møller Johansen til Regionssygehuset i Sisimiut her til formiddag. 

Hun havde ledsmerter, hovedpine og snotnæse og ville gerne testes for corona. I Sisimiut er der lige nu fire smitttede, og ifølge Landslægeembedet er det ganske sandsynligt, at der smittespredning i byen. 

Desuden skal Vivian til et bryllup på fredag og vil gerne sikre sig, at hun kan have en negativ test klar inden da.
Da Vivian endelig nåede igennem på hovednummeret til sygehuset for at bestille en tid til test, fik hun blot besked på at ringe igen klokken 13. 

LÆS OGSÅ Vivian ringede til sygehuset i Sisimiut 77 gange - uden held

Og så rakte hendes tålmodighed ikke længere:

Privatfoto
Foto © : Privat
Privatfoto

- I Nuuk er der et testcenter, der har åbent næsten hver dag, og hvor folk bare kan droppe ind. Hvorfor kan vi ikke få det i Sisimiut? Her er det fandeme en kamp overhovedet at komme igennem på en telefon. Jeg efterlyser mere struktur på testningen, sagde hun til KNR tidligere i dag. 

Stort pres på sygehuse

Men et drop inn-testcenter kommer hun til at se langt efter. Og hun og alle andre må også bare væbne sig med tålmodighed, er beskeden fra Kirsten Fencker, der er naalakkersuisoq for sundhed (Naleraq). 

Hvor er de 46 smittede?

Fire er i Sisimiut

19 er i Aasiaat.

Fire er i Nuuk

Én i Qasigiannguit 

Otte er i Tasiusaq

10 er i Upernavik
 
Tallene lænderer sig hele tiden. Syge bliver raske og nye smittede kommer til. 

- Jeg forstår godt, at folk gerne vil testes. Men vores topprioritet er at teste de smittede. De, som bare gerne vil til frisør eller på bar, må vente til sidst. Hvis et socialt arrangement kan udskydes, så udskyd det, siger Kirsten Fencker. 

- Der er overvældende mange spørgsmål og et stort pres på sundhedsvæsenets testcentre lige nu. Det er også svært for akut syge at komme i kontakt med sundhedsvæsenet. 

- Alle steder arbejdes der på højtryk for at få alle podet, der har symptomer. Derefter skal de, der er nære kontakter til smittede, testes efter syv dage, og så følger dem, der er rejst ind i landet for fem dage siden, siger Kirsten Fencker.

Sandsynlig smittespredning i Sisimiut

Vivian Møller Johansen kan ikke bruge det svar til ret meget:

- Det er utroligt, at de opfordrer folk med symptomer til at blive testet, når man ikke engang kan komme igennem på telefonen til sygehuset, siger hun. 

Hun har i øvrigt - efter endnu flere opkald - endelig fået en testtid. 

KNR har bedt Regionssygehuset i Sisimiut svare på, hvordan det kan være, at der skulle 77 opkald til at komme igennem. 

Sygehuset har ikke haft tid til at svare på KNR’s spørgsmål.

Sisimiut nåede at være coronafri i nogle dage, inden at rygterne om nye smittede i byen begyndte at løbe stærkt i går. De blev bekræftet sent i går aftes, da Naalakkersuisut endelig oplyste, at fire var registreret smittet. 

Tidligere på dagen meddelte sygehuset på Facebook, at det var lukket på grund af corona, og at dørene var blevet låst. Det var heller ikke muligt at besøge indlagte patienter.

LÆS OGSÅ Fire nye corona-smittede i Sisimiut: Smittekilden er ukendt

Det viste sig senere på dagen, at en af de fire smittede i Sisimiut netop var en person i sundhedsvæsenet. 

Og det ser ud til, at presset på sygehusenes testfaciliteter bare bliver større. 

Lige nu er der 46 aktivt smittede i Grønland, og det tal vil stige, vurderer Paneeraq Noahsen, der er læge i Landslægeembedet: 

- Det går meget stærkt med de nye smittetilfælde, siger hun.

- Vi har flere gange set, at smittede har deltaget i forsamlinger, været hos venner, ude at spise og på bar, selv om de havde symptomer. Derfor opfordrer vi igen til, at man går i selvisolation, hvis man har symptomer. Det er afgørende vigtigt. Det er meget vigtigt, at vi holder afstand, spritter hænder og undgår forsamlinger og begrænser nærkontakter til minumum.

Smittekurve steg brat i juli

Flere gange har der været nul smittede i Grønland – det tal ramte vi også 1. juli – men siden har kurven bare lavet et gevaldigt peak opad. Det startede i Ilulissat, Nuuk og Qaqortoq, hvor alle de smittede var rejst ind i landet med det samme fly fra København tirsdag 6. juli. 

De slæbte den smitsomme deltavariant med sig, og den drønede derefter ud til kystbyerne sammen med de smittede.  

Det har ført til, at der har været stramme restriktioner på max 20 personer på et sted og mundbind på alle offentlige steder.

LÆS OGSÅ Ingen krav om coronapas i butikker: Her er de nye regler

De regler blev ophævet i det meste af landet natten til i lørdags - til gengæld skal man være færdigvaccineret eller kunne vise en negativ coronatest, der er højst 48 timer gammel, for at gå på restaurant, bar, til sportsarrangementer, i svømmehaller, biografer, bibioteker og så videre. 

Det er ikke et krav at vise en negativ test eller at være færdigvaccineret, hvis man vil ind i en butik eller i skole.

Reglerne fortsætter dog i Aasiaat, Upernavik og bygderne omkring Upernavik på grund af fri smittespredning lige nu.