Naalakkersuisoq: Tandbøjler til børn er for dyrt

15-20 millioner kroner om året er for meget for tandbøjler til børn i hele Grønland, mener Naalakkersuisut. Derfor må alle børn undvære, også i Nuuk.
Det er for dyrt for sundhedsvæsenet at tilbyde tandbøjlebehandling til børn i hele Grønland, skriver den nu forhenværende naalakkersuisoq for sundhed, Marta Abelsen, i et svar til IA's Sofia Geisler. Foto © : KNR
02. juni 2020 06:44

Ingen børn i Nuuk kan længere få bøjle på tænderne. 

Behandlingen er blevet stoppet af Naalakkersuisut, fordi tandplejen i hovedstaden mangler fastansatte med speciale i tandregulering.

Det har ind til nu kun været muligt at få tænderne reguleret i hovedstaden, hvor der har været tilkaldt specialtandlæger.

Men fremover kommer ingen børn i Grønland til at kunne få rettet tænder med bøjler. Det er nemlig for dyrt at indføre et landsdækkende tilbud, som vil koste 15-20 millioner kroner årligt. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut stopper behandling med tandbøjle i Nuuk

Det skriver - den nu forhenværende - naalakkersuisoq for sundhed, Martha Abelsen (S), i et svar til Sofia Geisler (IA).

Derudover er det urimeligt, at kun børn i Nuuk ind til nu har kunnet få bøjle på tænderne, mener Naalakkersuisut.

- På grund af forskelsbehandlingen af landets borgere og på grund af den manglende finansiering af et landsdækkende tilbud om tandbøjlebehandling, har Naalakkersuisut besluttet at stoppe tilbuddet om tandbøjlebehandling. I stedet skal  midlerne bruges til forebyggende tandregulering, skriver Martha Abelsen i sit svar.

Behandling: Tænder kan rives ud

I stedet må tandregulering fremover ske ved at rive tænder ud. Den type behandling koster 2,3 millioner kroner årligt.

Som det ind til nu er sket uden for hovedstaden, vil børns tænder 'fjernes på rette tidspunkt', så tænderne får bedre plads og ikke generer nabotænder eller giver skader, skriver Martha Abelsen.

LÆS OGSÅ Færre børn kan i fremtiden få bøjle på tænderne

Børn, som allerede er i behandling hos tandplejen i Nuuk for skæve tænder, vil blive færdigbehandlet. Nuværende behandlinger bliver udfaset over minimum tre år.

Det vil fortsat være muligt at få tandbøjlebehandling i privatklinikker for egen regning.