Der bør være strammere regler for at beskytte den grønlandske slædehund. Det mener naalakkersuisoq Jens Immanuelsen (S).

Naalakkersuisoq om slædehundesagen: Den er anstrengende og ubehagelig

DNA-prøver har vist, at to slædehunde fra Qeqertarsuaq stammede delvist fra europæiske hunde og fra nordboernes hunde. Det oplyser hundeslædeorganisationen.

Anstrengende og beklageligt. 

Sådan lyder reaktionen fra naalakkersuisoq Jens Immanuelsen (S), hvis departement blandt andet har dyrlægeembedet under sig.

Han reagerer på, at en DNA-undersøgelse af to omstridte slædehunde fra Qeqertarsuaq ifølge hundeslædeorganisationen viser, at dyrene var blandet op med fremmede hundracer. 

- Kort sagt er det en anstrengende situation, lyder svaret fra Jens Immanuelsen. Han understreger nemlig, at man i dag ikke må indføre hunde af anden race end den grønlandske slædehund i hundeslædedistriktet.

- Vi må derfor fremover lave oplysningskampagner om, hvilke grænser, der er på området. På den måde kan vi forebygge at komme i samme situation igen. Ikke kun på grund af den her sag - men for hele landets skyld, siger Jens Immanuelsen og fortsætter:

LÆS OGSÅ KNQK: To slædehunde var blandet med fremmede racer i Qeqertarsuaq

 

SAGEN KORT:

Januar 2018:

  • Organisationen for grønlandske hundeslædeførere, KNQK, får besked om en mistanke om, at en fremmed hundeart er kommet ind i slædehundedistriktet. 

Oktober 2018:

  • Offentligheden får kendskab til sagen, da KNQK den 17. oktober udelukker hundeslædeførere fra Qeqertarsuaq og Kangerluk i Avannaata Qimussersua på grund af mistanken.

November 2018:

  • Inatsisartuts udvalg for fiskeri og fangst opfordrer den daværende naalakkersuisoq for fiskeri og fangst til at tage initiativ til, at der laves en test på de mistænkte hunde. Testen var dog allerede taget.

Marts 2019:

  • Fejl forsinker DNA-analyse, der skulle have været klar i januar.

Maj 2019:

  • DNA-undersøgelse er klar - men resultat er hemmeligt.

Juni 2019:

  • Kommune Qeqertalik bekræfter, at kommunen den 25. oktober 2018 har aflivet de mistænkte hunde efter ønske fra ejeren.

Juli 2019:

  • Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst bekræfter, at den involverede borgers retssikkerhed skal sikres, og at sagsbehandlingsprincipperne, der regulerer myndighedernes håndtering af potentielle straffesager, skal overholdes.

Oktober 2019:

  • Politiet dropper efterforskningen, da sagen i givet fald vil være forældet i retten.

December 2019:

  • Resultatet fra DNA-prøverne kommer ud til offentligheden via KNQK.

- Vi tjener penge på slædehunden. Den bliver nemlig brugt meget i turismen. Og dens historie må garanteret have indgået i salget. Det er derfor anstrengende, at vi er nået til den her situation.

Som konsekvens af resultatet fra prøverne fra de to slædehunde fra Qeqertarsuaq har Qimmeq-projektet anbefalet, at hunde, der mistænkes for at være opblandet i Qeqertarsuaq, får taget DNA-prøver.

LÆS OGSÅ Nye påstande: Der er overlevende hvalpe fra de fremmede hunde i Qeqertarsuaq

Men så konkret tør Jens Immanuelsen ikke være:

- Det er på nuværende tidspunkt svært at sige, hvad der herefter bør ske, da vi ikke har modtaget henvendelser om de andre mistænkte hunde, siger han med henvisning til hundeslædeorganisationen i oktober i år fik meldinger om, at der skulle være overlevende hvalpe fra de to slædehunde. 

Politiet i Grønland har droppet at efterforske en anmeldelse fra Selvstyret, da sagen er en bødesag og dermed vil være forældet, hvis den blev bragt til domstolene.

LÆS OGSÅ Slædehundesag: Politiet dropper efterforskning

Til spørgsmålet om, der bør være strammere regler for sanktioner ved overtrædelser i reglerne om slædehunden, svarer Immanuelsen:

- Hvis vi skal beskytte den grønlandske slædehund som race; Ja, det bør være strammere regler.

KNR har siden oktober måned i år ansøgt om at få aktindsigt i resultatet af DNA-analyserne fra de to hunde i Qeqertarsuaq, men har til dags dato endnu ikke fået fra svar fra Departementet for Fiskeri og Fangst på trods af flere rykkere.

Qimmeq-projektet oplyser lørdag, at det ikke passer, at Qimmeq har nævnt det som en mulighed, at alle hunde under tre år skulle aflives i Qeqertarsuaq, som det tidligere fremgik af artiklen.

Qimmeq har udelukkende anbefalet, at hundene DNA-testes. Hvad der dernæst skal ske, er et politisk spørgsmål, skriver professor Morten Meldgaard fra Qimmeq-projektet.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt