Naalakkersuisoq for fiskeri lover, at der ikke skal fiskes færre hellefisk, efter at der sandsynligvis bliver lagt kvoter på de kvotefrie områder. Foto: Merete Lindstrøm

Naalakkersuisoq fastholder: Kvotefrie zoner for hellefisk skal afskaffes

På trods af skepsis fra koalitionen fastholder naalakkersuisoq Jens Immanuelsen sin plan om, at der skal kvoter på alt kystnært fiskeri af hellefisk.

Alt tyder på, at de kvotefri områder for kystnært fiskeri efter hellefisk snart er fortid.

I koalitionen er der enighed om at arbejde for at fjerne områderne og indføre kvoter, men der er ikke enighed om vejen derhen.

Én ting er dog helt sikkert: Jens Immanuelsen, der er naalakkersuisoq for fiskeri (S), holder fast i, at der skal komme kvoter i de nu kvotefri områder. 

- Ifølge koalitionsaftalen skal hele det kystnære fiskeri efter hellefisk fremover indgå i forvaltningsområder, siger han til KNR. 

- Og for det andet er det udenskærs fiskeri efter fiskeri MSC-mærket. For at kunne beholde denne mærkning må det kystnære fiskeri forvaltes som det øvrige fiskeri. Og det er grunden til, at det kvotefrit fiskeri fremover skal omdannes til forvaltningsområder, siger Jens Immanuelsen til KNR.

LÆS OGSÅ Fortsat uenighed om vejen til kvotefri områder i koalitionen

Naalakkersuisut vil afskaffe de kvotefri zoner fra nytår, så al fiskeri efter hellefisk fremover bliver forvaltet med kvoter. 

Koalitionens partier er dog skeptiske.

Siumut mener ikke, at der skal fiskes færre hellefisk, når der er lagt kvoter på områderne. Og så vil partiet vente på, at  Fiskerikommissionen bliver færdig med deres betænkning. Fiskerikommissionen arbejder lige nu på et oplæg om, hvordan fiskeriet skal foregå i fremtiden. Arbejdet skal være færdigt i slutningen af februar i næste år.

Nunatta Qitornai mener heller ikke, at fiskerne skal have færre fisk at fange, og Demokraatit er fuldstændigt enige i, at der skal lægges kvoter ned over de nu kvotefrie områder.

LÆS OGSÅ Kruse om hellefiskeriet: MSC skal ikke styre landet

Naalakkersuisoq for fiskeri lover, at der ikke skal fiskes færre hellefisk, selvom der indføres nye områder, hvor der kun må fiskes et bestemt antal ton.

- Vi ved allerede, hvor mange hellefisk, der fisket i de kvotefrie områder. Og hensigten er, at der indføres kvotelofter på bagrund af disse fangster, siger Jens Immanuelsen.

Dette års hellefiskekvote i kystnært fisker ligger på 26.000 ton. Rådgivningen er på 16.000 ton.

Naalakkersuisoq regner med, at foreslåede kvoter kommer i høring i næste måned.

Nedenunder kan du se Naalakkersuisuts forslag til nye forvaltningsområder for kystnært fiskeri efter hellefisk. Det er de lilla områder.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt