Naalakkersuisoq: Første skridt mod at genindføre nultolerencen

Hvis en ny lov mod uran bliver vedtaget, kan naalakkersuisut tage den i brug, hvis Greenland Minerals anmoder om at få lov til at udvinde uran, siger naalakkersuisoq.
Naalakkersuisut har valgt at indføre en såkaldt bagatelgrænse for mængden af uran i en ny lov. Den tager højde for baggrundsstråling de fleste steder, siger naalakkersuisoq. Foto © : KNR / Malik Brøns
06. juli 2021 15:11

Når medlemmerne af Inatsisartut mødes til deres første samling, er der i hvert fald ét centralt spørgsmål, de skal tage stilling til. 

Står det til politikerne i Naalakkersuisut, skal man nemlig hverken kunne forundersøge, efterforske eller udnytte uran her i landet fremover. Det fremgår af et lovforslag, som netop er sendt i høring. 

Frem til anden august har befolkningen, NGO'er og landets politikere så mulighed for at give deres syn på sagen. Og det ser naalakkersuisoq Naaja Nathanielsen (IA) frem til:

- Jeg hilser egentlig bare debatten velkommen og tænker, at det her er første skridt på vejen mod at genindføre en nultolerance, siger hun til KNR. 

Tidligere var det forbudt at udvinde radioaktive stoffer - såsom uran - i Grønland. Men med den nye lov vil Naalakkersuisut også gøre det forbudt at lede efter stofferne.

- Der, hvor det er rigtigt nyt, er, at man inkluderer forundersøgelser og efterforskning og ikke kun udnyttelse. 

- De licenser, vi har i dag, har kunne lade sig gøre, fordi man tidligere har accepteret efterforskning med særlige vilkår, forklarer Naaja Nathanielsen. 

Ingen radioaktivestoffer frem til 2013

Nultolerancen blev afskaffet i 2013, og det åbnede blandt andet op for, at der i fremtiden kan udvindes uran i blandt andet Kuannersuit i Sydgrønland. 

Projektet sydpå, som bliver ledet af selskabet Greenland Minerals, har været i gang i mange år, men i december gik det ind i en afgørende fase. Det skete, da det kunne sende sin miljømæssige vurdering af minen i høring. 

Men høringen, der stadig er i gang, førte til heftige diskussioner, og få måneder efter blev der udskrevet valg. I dén valgkamp turnerede IA rundt med løfter om at lukke projektet - og genindføre nultolerancen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut tager første skridt mod uran-forbud

Hvis lovforslaget, der netop er sendt i høring, bliver vedtaget i sin nuværende form, bliver det godt nok ikke det, der lukker Kuannersuit, påpeger Naaja Nathanielsen. Men det kan sætte en kæp i hjulet for projektets fremtid.

- Skulle der komme en ansøgning om at få lov til at udnytte uran fra for eksempel Greenland Minerals, så kan vi med denne her lov i hånden afvise, siger naalakkersuisoq.

- Igangværende tilladelser bliver der ikke pillet ved, men fremadrettede ansøgninger skal holde sig til den nye lov, siger hun.

Når man skal åbne en mine i Grønland, er det er lang proces også frem til miljøvurderingen.

Først når den miljømæssige vurdering, den såkaldte VVM, har været i offentlig høring og er blevet godkendt, kan man ansøge om en udnyttelsestilladelse. 
 

Foto © : Malik Brøns / KNR

Her er Kuannersuit nær Narsaq, hvor Greenland Minerals har drømme om at udvinde sjældne jordarter med uran som biprodukt. Foto: Malik Brøns, KNR


Baggrundsstråling de fleste steder

I lovforslaget lægger Naalakkersuisut op til, at der bliver indført en såkaldt bagatelgrænse.

Det betyder, at hvis forundersøgelse, efterforskning eller udnyttelse er rettet mod andet end uran, så gælder forbuddet ikke, hvis det gennemsnitlige indhold af uran er under 100 gram per ton i gennemsnit, altså 100 ppm. 

Grænsen er indført, fordi der er radioaktive grundstoffer mange steder i den grønlandske undergrund.

- 100 ppm er et niveau, vi har sat, fordi det vil omfatte baggrundsstråling de fleste steder, siger Naaja Nathanielsen.

I Kuannersuit indeholder malmen omkring 300 ppm (milliontedele) uran og 800 ppm thorium. 

Derudover vil politikerne også give sig selv endnu en mulighed. Lovforslaget lægger nemlig op til, at det skal stå dem frit for, at lave forbud mod andre radioaktive stoffer.