Naaja: Vittus holder desværre hvad han lover

Under valgkampen var formanden for Siumut Aleqa Hammond gang på gang ude og fastslå, at politikken under en eventuel kommende Siumut-regering ville være meget ansvarlig. Da Siumut havde overtaget ansvaret for landets ve og vel, var Vittus Qujauktisoq hurtig til at sige det modsatte.
Skrevet af Peter Troelsen
08. august 2013 12:34

Det viste sig i dag, dag finansloven blev præsenteret, at det var naalakkersuisoq for finanser, der holdt ord, og det bekymrer Naaja Nathanielsen fra IA. Hun mener at den nye finanslov med underskud er baseret på forhåbninger om fremtidige indtægter og ikke på fakta.

-Jeg vil ikke sige, at jeg er overrasket, men når man nu har det sort på hvidt, så virker det skræmmende. Vi er jo stort set helt afhængige af, at der sker noget med fx London Mining indenfor meget kort tid. Ellers er vi jo i den grad i vanskeligheder, fastslår Naaja Nathanielsen overfor knr.gl.

Det er uforståeligt for Naaja Nathanielsen, at Naalakkersuisut gør sig så afhængige af og sårbare overfor de firmaer der skal lave storskalaprojekter lige inden man skal revidere storskalaloven. Når man er i et afhængighedsforhold, som det Naalakkersuisut har bragt sig i, kan man meget vanskeligt stille store krav til selskabsskat og royalties.

-Med en finanslov, som den Vittus Qujaukitsoq har fremlagt i dag, har man begrænset sin egen handlefrihed. Flere år med underskud og en stærkt forringet forhandlingsposition er ikke hvad Grønland har brug for. Det kan være skæbnesvangert for det grønlandske samfund, advarer Naaja Nathanielsen.