Naaja Nathanielsen ønsker flere pladser i anstalterne

Det er naalakkersuisoq for justitsområdets klare forventning, at regeringen i Danmark får skåret ned på ventetiden for, at dømte personer kan komme i anstalten.
- Det kræver noget mere kapacitet i anstalterne at løse det, og det ønske har vi fremført, siger Naaja Nathanielsen. Foto © : Naalakkersuisut.
Skrevet af Mathies Hvid Toft
09. december 2021 06:02

Lige nu går 70 dømte personer frit rundt i samfundet, fordi der ikke er plads på landets anstalter til at afsone.

Det kunne KNR skrive i november, og den problematik er ikke ny.

Faktisk er problemet kun steget i løbet af sidste år, og Naaja H. Nathanielsen (IA) har gjort det til en mærkesag at få bragt det tal ned som naalakkersuisoq for justitsområdet.

Derfor var det på dagsordenen, da hun havde sit første fysiske møde med den danske justitsminister Nick Hækkerup (S) i sidste uge.

- Det kræver noget mere kapacitet i anstalterne at løse det, og det ønske har vi fremført, siger hun til KNR om mødet.

Vil se handling nu

Nu er det op til regeringen og Folketinget at få vedtaget relevante tiltag, da justitsområdet er et dansk ansvarsområde.

Naaja H. Nathanielsen er dog fortrøstningsfuld i forhold til, at det kommer til at ske.

- Jeg har klart en forventning om, at man fra dansk side får ventelisten bragt ned, men hvordan de griber det an, det har jeg endnu ikke noget billede af, siger hun og fortsætter:

- Men det er klart, at det ikke er acceptabelt at have en lang venteliste til afsoning i Grønland, og det er ikke relevant kun at henvise til, at man ikke har kunne rekruttere medarbejdere, eller hvad nu forklaringen måtte være.

Der arbejdes lige nu med et kriminalforsorgsforlig i Folketinget. Det er meget muligt, at det kommer til at indeholde tiltag, der også kommer til at vedrøre Grønland.

Foranstaltningstid skal sættes op

I det hele taget fortæller Naaja H. Nathanielsen, at hun brugte mødet til at understrege, at justitsområdet har stor opmærksomhed hos Naalakkersuisut, selvom det er et dansk ansvarsområde.

På mødet fik hun gentaget Naalakkersuisuts ønske om at få hævet foranstaltningen på alvorlige forbrydelser fra ti år til 16 år.

Det vil regeringen i Danmark få gennemført, så det træder i kraft, var meldingen.

Hvornår er dog stadig uvist.

- Det er noget af det, som vi skal følge op på i de kommende måneder, Men generelt vil vi gerne have, at der kommer fart på opgaveløsning, siger hun.