Naaja N. har kritiske boligspørgsmål til Naalakkersuisut

Naaja Nathanielsen, medlem af Inatsisartut fra IA, finder menneskesynet bag beslutningen om at udelukke psykisk syge fra selvstyrets boliger så "frastødende", at hun kræver en forklaring.
Skrevet af Sandra Meinecke
11. september 2014 14:43

Selvstyrets Departement for Boliger bryder med menneskerettighederne, når de beder en kommune om at flytte psykisk syge mennesker væk fra de almene boliger. Det står der i FN's menneskerettighedskonvention.

Derfor har Naaja Nathanielsen sendt et paragraf 37 spørgsmål til Naalakkersuisut. Her spørger hun Naalakkersuisut, om de mener, at beslutningen om at udelukke psykisk syge fra selvstyrets boliger er i tråd med menneskerettighederne?

Naaja Nathanielsen spørger også, om det på et senere tidspunkt kommer til at gælde andre grupper i samfundet, at de pludselig heller ikke kan blive henvist til en selvstyreejet bolig? Inatsisartutmedlemmet vil ligeledes gerne vide, hvad der ligger til grund for beslutningen?

Paragraf 37 spørgsmålet kommer, efter at KNR torsdag formiddag offentliggjorde et brev som Departement for Boliger har sendt til Kommuneqarfik Sermersooq.

I brevet skriver departementet, at kommunen fremover ikke må henvise psykisk syge til almene boliger, som er ejet af selvstyret.

Det er ifølge Institut for Menneskerettigheder, som har set brevet, et brud på de regler, der gælder for Naalakkersuisuts forpligtelse under FN's handicapkonvention.

KNR har været i kontakt med Naalakkersuisoq for boliger, Sivert K. Heilman. Han ønsker ikke at kommentere sagen i pressen, før han har talt med sine embedsmænd. Men lover dog, at udtale sig i løbet af fredag.