Nære kontakter til coronasmittede skal være i karantæne i 14 dage

Den nye regel er lavet, fordi den smitsomme britiske coronavariant bliver den mest dominerende i Danmark i februar.
Lige nu er der ingen coronasmittede i Grønland. Men på et eller andet tidspunkt kommer smitten igen, og når det sker, gælder der nye regler, oplyser Anna Wangenheim, der er naalakkersuisoq for sundhed. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Christine Hyldal
27. januar 2021 15:31

Lige nu er der ingen coronasmittede i Grønland. 

Men på et eller andet tidspunkt kommer smitten igen, og når det sker, gælder der nye regler for dem, som er nære kontakter til smittede. 

Fremover skal de nære kontakter til coronasmittede blive i hjemmekarantæne i 14 dage. De må tidligst bevæge sig udenfor igen efter de to uger, hvis der er en negativ coronatest på den smittede dér. 

-  Det sker, fordi den britiske variant af coronavirus bliver den mest dominerende i Danmark i februar, siger naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D).

Hvad er en nær kontakt?

Man er nær kontakt, når man er blevet ringet op af smittesporingen og har fået beskeden.

Det er populært sagt noget man "idømmes".

Man behøver altså ikke at være nær kontakt til en smittet, blot fordi man har stået tæt på den smittede.

Der kan være flere forskellige krav til at være nær kontakt. 

Det er Coronasekretariatet, der i forbindelse med smitteopsporing ringer til folk og giver dem beskeden om, at de nær kontakt til en smittet. 

Kilde: Coronasekretariatet
 

Tidligere har de nære kontakter til smittede primært blevet testet efter syv dage.

 

LÆS OGSÅ Stor efterspørgsel på vacciner: Det går langsommere end forventet

Under karantænen skal de blive hjemme og kun gå i forretninger for at købe mad ind. De skal have mundbind på, når de gør det - og dermed gælder der nøjagtig de samme regler for de nære kontakter, som der gør for dem, som er i den normale fem dages hjemmekarantæne efter rejse til Danmark eller udlandet, oplyser Coronasekretariatet. 

Smitsom brite

Den britiske mutation af coronavirus er lige nu på fremmarch i Danmark. Den er ikke farligere end den coronavirus, vi kender i forvejen, men den er mere smitsom. Den kan være op til 50 til 70 procent mere smitsom.

På grund af den britiske mutation blev porten ind til Grønland smækket i 30. december. 

Indrejseforbuddet gælder til og med februar. 

Virksomheder kan søge om dispensation, så de kan få medarbejdere ind fra Danmark, men det er ikke muligt at købe en flybillet til Grønland før efter 28. februar. 

Alle strandede passagerer er hjemme igen

Cirka 1700 var taget afsted til Danmark i juledagene, da indrejseforbuddet trådte i kraft dagen før nytårsaften. Alle 1700 er kommet hjem igen – de sidste trådte ud af flyet i fredags, oplyser Anna Wangenheim.

Det var en lang og besværlig proces, siger hun.

- Vi ville gerne have dem hjem hurtigst muligt for at undgå, at de blev smittede i Danmark. På den anden side måtte vi også sikre, at det skete med mindst mulig risiko for smittespredning her i landet. 

LÆS OGSÅ Forvirret over nye testregler? Nu skal du testes tre dage før indrejse

Der har været cirka en håndfuld, som kom til Grønland i juledagene med coronasmitte.

Alle havde de afleveret en negativ test ved checkin i Kastrup, men alligevel var de blevet smittet, da de blev testet på femtedagen efter ankomst. 

- Der har været enkelte smittetilfælde. Men jeg vil alligevel gerne takke alle indrejsende, som har taget deres ansvar alvorligt og overholdt anbefalingerne, siger Anna Wangenheim.