Mysteriet om et amerikansk flag

Dansk Udvandrerarkiv har løst et ældgammelt mysterium om et amerikansk flag. Flaget har været i arkivets samling siden 1930, men først nu konstaterer arkivet, at det stammer fra Knud Rasmussen 5. Thuleekspedition.
Skrevet af Martine Lind Krebs
04. januar 2012 09:02

Hidtil har man ikke kendt til flagets oprindelse. Men under arbejdet med at digitalisere arkivet, er der dukket et gammelt brev fra Knud Rasmussen op, der forklarer hvordan Stars and Stipes med blot 46 stjerner er havnet i samlingen, skriver Nordjyske Stiftstidende.

Knud Rasmussen forklarer i brevet, at han fik flaget overrakt under en fest i Point Hope under den 5. Thuleekspedition. Brevet et adresseret til danskamerikaneren Max Henius, der stiftede Rebildselskabet.

I brevet fortæller Knud Rasmussen, at flaget vajede side om side fra slæderne med det danske splitflag, som Christian den X havde skænket ekspeditionen.

-Efter min deltagelse i det store Stævne i Rebild Sommeren 1930 er jeg klar over, at dette for mig så historiske flag kun kan havne et eneste sted, og det er oppe hos dig, hvor så mange Venskaber stiftes, der yderligere forstærker de Baand, der knytter de to Nationer, Amerika og Danmark, til hinanden, skriver Knud Rasmussen i brevet.

Det Danske Udvandrerarkiv findes i dag i Aalborg, hvor flaget kan ses.