Myanmars politi affyrer skud og anholder journalist under uro

Militæret i Myanmar forsøger ihærdigt at standse demonstrationer, men tirsdag er der igen folk på gaden.
Mange af demonstranterne er iklædt rød, der også er farven på Aung San Suu Kyis politiske parti NLD, Den Nationale Liga for Demokrati. Foto © : Sai Aung Main/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
09. februar 2021 11:45

Blandt andet har politiet både anholdt adskillige personer og affyret skud op i luften. Det fortæller øjenvidner ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Demonstranterne, der blandt andet har samlet sig i Myanmars største by, Yangon, trodser trusler fra landets militære styre. Det advarede mandag om, at det vil slå hårdt ned på demonstranter fremover.

Kupmagerne, der anført af general Min Aung Hlaing tog magten 1. februar, meddelte, at de ikke tøver med at bruge vold, hvis folk står for tæt samlet.

Det er i hovedstaden Naypyidaw, at politiet tirsdag har affyret skud for at opløse protesterne. Det oplyser øjenvidner.

Der er også blevet foretaget anholdelser i forbindelse med demonstrationer i Myanmars næststørste by, Mandalay. 27 personer - herunder en journalist - er blevet anholdt. Det oplyser øjenvidner og presse ifølge Reuters.

I landet er det forbudt at samles i grupper på mere end fem, og militærstyret har også indført udgangsforbud mellem klokken 20 og 04 flere steder. Herunder i Yangon, hvor der bor omkring fem millioner mennesker.

LÆS OGSÅ Myanmars kupmagere tyr til vandkanoner under stigende uro

I en video, der er blevet offentliggjort på Facebook, kan man se, at politiet i Yangon bruger vandkanoner mod demonstranterne. Også mandag tyede politiet til denne metode.

Demonstranterne virker tirsdag uforfærdede af vandkanonerne og fortsætter protester, mens de råber: Slut militærdiktaturet.

I San Chaung-bydelen i Yangon har omkring 200 lærere trodset ordren og bærer bannere med teksten: Vi lærere vil have retfærdighed.

Mange af demonstranterne er iklædt rød, der også er farven på Aung San Suu Kyis politiske parti NLD, Den Nationale Liga for Demokrati.

Det er fjerde dag i træk, at befolkningen i Myanmar går på gaden for at demonstrere mod sidste uges kup, hvor militæret anholdt den demokratisk valgte leder Aung San Suu Kyi.

Kuppet i Myanmar har bragt en ende til et årti med demokratisk styre i landet, og det har udløst fordømmelser fra flere dele af verden.

Militæret hævder, at Myanmars parlamentsvalg i november var præget af snyd. Her vandt Aung San Suu Kyis parti, NLD, med 83 procent af stemmerne, mens militærets parti, USDP, blot fik syv procent.

Både internationale observatører og Myanmars valgkommission afviser militærets påstand om valgsvindel.