Myanmars militær løslader 23.000 indsatte

Løsladelse af tusindvis af fangere sker for at gøre dem til anstændige borgere, siger militærjuntaen i Myanmar.
Demonstrationerne har været fredelige, men i de seneste dage har sikkerhedsstyrker brugt vandkanoner, tåregas og gummikugler mod demonstranterne. Foto © : Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
12. februar 2021 10:06

Kupmagere i Myanmar har eftergivet straffen for mere end 23.000 fængselsindsatte.

Det melder general Min Aung Hlaing, der er leder af det militære styre i i landet, via statslige medier.

Ifølge meddelelsen bliver 23.314 indsatte fra Myanmar og 55 udenlandske indsatte løsladt.

Løsladelsen kommer som følge af, at landet "etablerer et nyt demokratisk styre med fred, udvikling og disciplin for at gøre de indsatte til anstændige borgere og for at skabe et humanitært grundlag", hedder det i udtalelsen.

Kort efter udtalelsen oplyser Facebook, at det vil begrænse indhold fra profiler fra Myanmars militær. Det skyldes, at militæret "fortsætter med at sprede misinformation".

Den ekstremistiske buddhistmunk Wirathu, der er kendt for sin barske retorik mod muslimer, og Hla Saw, der er et højtstående medlem af det USDP-støttede militærparti, er blandt de løsladte, rapporterer Myanmar Now.

Løsladelsen af fangerne kommer efter dagevis med store demonstrationer mod militæret, der har afsat Aung San Suu Kyis regering.

LÆS OGSÅ Myanmars politi affyrer skud og anholder journalist under uro

Demonstrationerne har været fredelige, men i de seneste dage har sikkerhedsstyrker brugt vandkanoner, tåregas og gummikugler mod demonstranterne.

Der har også været enkelte meldinger om, at der er blevet skudt med skarpt.

Torsdag var der meldinger om flere anholdelser. Parlamentets næstformand og nogle af Suu Kyis rådgivere er blandt de tilbageholdte, oplyser det afsatte regeringsparti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD).

Over 200 mennesker er tilbageholdt, meddeler Hjælpeorganisationen for Politiske Fanger, AAPP.

Fra en lang række vestlige lande har fordømmelserne regnet ned over Myanmars militær, efter at generalerne tog magten 1. februar.

USA har meddelt, at nye sanktioner betyder, at generalernes adgang til værdier for omkring én milliard dollar i USA er indefrosset.

Det er også ventet, at EU vil indføre sanktioner.