Moskusokser ved Kangerlussuaq tælles

Optælling af moskusokser ved Kangerlussuaq skal påbegyndes, og jagtbetjenten har bemærket at der er mange moskusokser langt inde i landet.
12. februar 2010 14:02

Men i disse dage er isen som jægerne bruger meget farligt at færdes i.

Jagtbetjenten Hans Mølgaard og hans makker Aqqalu Lyberth, rejste lige før middag til Kangerlussuaq, for at starte optællingen af moskusokser sammen med Naturinstituttet's projektleder Christine Cuyler.

- Da den sydlige del at landet har fået nysne, skal vi nu undersøge forskellige områder, såsom Tatsip ataata kujataa, Tasersuaq, Iperariutaata nunataa og Angujaartorfiup nunaa, og det er spændende om vi kan færdiggøre optællingen i år, fordi sneen er mangelvare her i år, siger Hans Mølgaard.

Selvom manglen af sneen ellers har været stopkluds, så har man allerede lavet optælling på områder, såsom ved Perserajooq, Ammalortukasik, ved fjeldene Kiinarissut og Kujalliit som ligger ved den sydøstlige del af Kangerlussuaq, og ved sydlige del og vestlige del af Orsuarnisasajuup tasia samt mod Nakangajaq som ligger vest for Kangerlussuaq.

- Da vi kom til området, kunne vi mærke at der er blevet flere moskusokser, og til forhold til sidste år kunne vi se at der er sket næsten en fordobling af bestanden, siger Hans Mølgaard.

Moskusokserne er blevet færre på nogle områder og er blevet flere i andre.

- Antallet af moskusokser ved kysten falder støt, og dette skyldtes bl.a. at jagten der langsomt bliver mere udbredt. Derfor er områder der ligger ret langt inde i landet, og som mennesker ikke når til dagligt under jagtsæson, efterhånden har fået flere moskusokser. Desværre bliver de flere og flere, langt inde i landet, og desværre uden for menneskernes rækkevidde. Man kan sige at de, i rolige og trygge omgivelser, bliver flere og flere, siger Hans Mølgaard.

Under optællingen følges en bestemt rute, og når man støder ind på dyrene, så tælles alle individerne.

- Alle bliver fordelt efter deres størrelse, f.eks. fra den mindste til den største og ved at benævne dem; en ko, tyr, kalv, et årig, og vi skriver alt. På baggrund af disse noter, kunne biologerne så lave en prognose om deres fremtidige formering, siger Hans Mølgaard.

Der er kommet åbninger i isen fra Nakangaja til Nakangaja´s veg, og isen mod Tarajornitsut veg er blevet tynd samt der er isfrit mod Umiiveralaat.

- Og vi vil gerne bruge denne lejlighed til at komme med en advarsel til rejsende, fordi isen er usikker og er meget tynd, derudover bliver det jo meget farligere når havstrømmen bliver stærk, siger Hans Mølgaard.

Om klimaændringerne har givet konsekvenser for bestandens størrelse, er svært at bedømme siger Hans Mølgaard, og som han siger; så er moskusokserne tykhudede.

- De mærker ikke synderligt om der er sne eller ej. Men der har været masser af sne i begyndelsen af 1990’erne og dengang steg moskusoksernes antal også støt, som er tilfældet også i dag, siger Hans Mølgaard.

Hans Mølgaard regner med at optællingen bliver færdiggjort i løbet at en uge, hvis vejret ikke volder problemer.

Se indslaget i aftenens Qanorooq.